Roxana Foamete si Aurelia Ionescu sunt doua din fetele care fac parte din efectivul Unitatii Speciale 30 a Jandarmeriei Bucuresti, ce asigura paza si protectia ambasadelor si a personalului diplomatic. Venite direct din viata civila, fara experienta militara, fetele au fost nevoite sa treaca prin furcile caudine ale unui examen dur pentru a se putea numara printre componentii unitatii de elita aflate, permanent, in linia intai in lupta cu teroristii.
„Am dat teste psihologice, medicale si sportive. Abia dupa aceea am intrat in sala, la scris”, povesteste Aurelia. Inainte de a imbraca uniforma „dalmatian”, Aurelia a cochetat si cu jurnalistica. „Eram la postliceala, la medicina. Timp de doi ani am colaborat cu ziarele centrale, dar nu era ceea ce imi doream cu adevarat. Tineam neaparat sa devin militar, ca tatal si fratele meu, cu orice risc si sacrificiu. A fost ca o chemare”, adauga.
Si colega ei, Roxana, a fost atrasa de riscurile unei cariere militare. Fascinatia uniformei imbraca, in cazul ei, formele vocatiei. Dupa terminarea liceului, a incercat la Academia de Politie. De doua ori a ratat. A treia oara a insemnat reusita la Unitatea Speciala 30. „Stiu ca poate fi periculos, dar am decis. Posibilitatea de a ma afla in fata unui terorist care poate arunca in aer o ambasada sau poate rapi un diplomat nu ma sperie”, spune blonda Roxana.
Acum, cele doua fete jandarm se antreneaza, intr-un program deosebit de dur, alaturi de alte zece colege, la Scoala de Aplicatie „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei. Foste profesoare, secretare, ziariste sau asistente medicale se trezesc la sapte si se culca inainte cu o ora de miezul noptii. Alearga, se bat, trag cu arma. La fel ca si colegii lor, baietii. Care nu s-au sfiit sa le ia „in balon” la prima intalnire, cand fetele intrau in unitate cu valiza in mana. Zilele trecute, fetele de la UM30 au trecut botezul primul foc, al primului cartus. Au tras cu pistolul „Carpati”. Se „pregateste”, spun ele, pistolul – mitraliera, AKM-ul. Punctajul obtinut la prima tragere in poligonul Scolii de Aplicatie „Mihai Viteazul” nu are, deocamdata, prea mare importanta. Oricum, toate au primit punctajul maxim pentru curajul de a se fi inrolat la Jandarmerie, aruncandu-se astfel intr-o lume dura, a armelor manuite, de regula, de barbati. „Dupa stagiul de o luna de la noi, fetele vor pleca la unitatea lor, respectiv la UM 30. Dupa alte patru saptamani se vor intoarce pentru o noua etapa de pregatire, mult mai elaborata”, explica cpt. Corina Banciu, ofiter relatii publice in cadrul Scolii de Aplicatie „Mihai Viteazul”.