Cuprins:
Într-o declarație pentru Politico, Egede a afirmat: „Nu vrem să fim danezi. Nu vrem să fim americani. Vrem să fim groenlandezi.” Aceste comentarii au fost făcute vineri, după o întâlnire îndelungată cu liderii Commonwealth-ului danez la Copenhaga.
Contextul declarațiilor
Săptămâna aceasta, Trump a șocat Europa refuzând să excludă utilizarea forței militare pentru a anexa cea mai mare insulă din lume, un teritoriu autonom cu 57.000 de locuitori care face parte din Regatul Danemarcei. Întrebat dacă a discutat cu viitorul președinte american, Egede a răspuns că nu, dar că sunt pregătiți pentru dialog. Acest răspuns a fost similar cu declarația prim-ministrului danez Mette Frederiksen de joi, care a menționat că a solicitat o discuție cu Trump.
Viitorul relației Groenlanda-Danemarca
Referitor la viitorul relației dintre Groenlanda și Danemarca, Egede a sugerat că Groenlanda dorește mai multă autonomie: „Există mai multe lucruri care ne unesc, dar dorința de a fi stăpân în propria casă este de înțeles pentru toată lumea.” El a adăugat: „Când trebuie să vorbesc cu liderul altei țări, trebuie să fiu împreună cu ambasadorul danez. Sunt lucruri ca acestea în care dorim să avem propria voce. Cred că este legitim, când cineva vrea să-și construiască țara pe aceste valori.”
Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a subliniat necesitatea de a rămâne uniți pentru a avea un cuvânt de spus pe scena globală, în fața presiunilor triple asupra Arcticii din partea SUA, Chinei și Rusiei. „Cel mai important acum este să obținem mai mult spațiu de manevră în politica externă. Este ceva la care ne uităm”, a declarat ea potrivit sursei citate.
Situația rămâne în dezvoltare, iar relațiile dintre Groenlanda, Danemarca și SUA continuă să fie un subiect de interes internațional.