Concluziile corespund demersurilor României la nivel european pentru promovarea și asigurarea protecției necesare lucrătorilor sezonieri în statele membre, în special în contextul pandemiei de COVID-19, a notat MAE.

”România salută consolidarea nivelului de protecție a lucrătorilor sezonieri, recunoașterea rolului esențial al acestei categorii de lucrători în vederea garantării respectării drepturilor de care acești lucrători beneficiază”, mai arată instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu, într-un comunicat de presă.

Drept urmare, vor fi asigurate principii fundamentale și acțiuni pentru asigurarea protecției acestei categorii de lucrători, atât în ceea ce privește condițiile de muncă și de viață, inclusiv sănătatea și securitatea la locul de muncă, cât și asigurarea egalității de tratament în raport cu lucrătorii din statele gazdă.

Ce prevăd Concluziile UE

  • Statele membre UE trebuie să ia măsuri corespunzătoare de protecție, să intensifice aplicarea și asigurarea respectării corecte și eficace a legislației UE și naționale relevante, cu respectarea principiilor transparenței și egalității de tratament.
  • Statele membre UE trebuie să ofere lucrătorilor sezonieri informații relevante cu privire la drepturile și obligațiile lor, precum și la măsurile de siguranță în contextul pandemiei de COVID-19, în propria lor limbă. Aceste informații trebuie comunicate celor vizați într-un mod clar și transparent.
  • Se pune accentul pe creșterea transparenței în ceea ce privește răspunderea în cazul lanțurilor de subcontractare, astfel încât lucrătorii mobili și autoritățile naționale să fie în măsură să identifice persoana sau entitatea responsabilă din punct de vedere juridic pentru soluționarea cererilor lor.
  • Lucrătorii trebuie să primească în scris, în limba proprie sau într-o limbă pe care o înțeleg, informații despre: compania utilizatoare, perioada de angajare, remunerare, condițiile de lucru, drepturile și obligațiile părților în cazul încetării activității, reglementările și drepturile în materie de securitate socială, inclusiv asigurarea de sănătate, transportul, cazarea și serviciile de catering.

 
 

Urmărește-ne pe Google News