Este pentru prima dată când CEDO se pronunță împotriva unui stat în privința inacțiunii pentru combaterea schimbărilor climatice.

Decizia instanței europene cu privire la acest caz poate influența legislația din toată Europa și nu numai, creând un precedent pentru modul în care unele instanțe tratează numărul tot mai mare al litigiilor climatice argumentate pe baza încălcării drepturilor omului, notează Reuters.

Verdictul în dosarul elveţian, care nu poate fi contestat în apel, poate forţa guvernul să adopte măsuri mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, printre care revizuirea ţintelor pentru 2030 pentru a se alinia obiectivului din Acordul de la Paris, notează AFP.

„Senioarele în sprijinul protecţiei climei”

Hotărârea CEDO dă câștig de cauză plângerii intentate de peste 2.000 de femei, majoritatea de 70 de ani, reunite în asociația elvețiană „Senioarele în sprijinul protecţiei climei”, care au reclamat în demersul lor că eşecul autorităţilor elveţiene de a reduce efectele schimbărilor climatice are un impact negativ asupra vieții şi sănătăţii lor. Femeile au spus nu pot ieși din casă în timpul valurilor de caniculă.

Președintele camerei CEDO, Siofra OLeary, a declarat că guvernul elvețian a încălcat dreptul uman la viața privată și de familie prin eșecul său de a adopta măsuri suficiente pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Aici sunt incluse eșecul de a cuantifica, printr-un buget de carbon sau alte măsuri, limitări pentru emisiile naționale de gaze cu efect de seră”, a declarat OLeary în sala de judecată.

Ea a subliniat, de asemenea, că guvernul elvețian nu și-a respectat obiectivele asumate pentru reducerea emisiilor de carbon și că nu a implementat măsuri care să asigure că atingerea țintelor va fi respectată.

Alte două plângeri similare au fost respinse

În același timp, CEDO a respins alte două cazuri similare: unul intentat de un fost primar francez împotriva guvernului de la Paris și un altul înaintat de un grup de 6 tineri din Portugalia intentat împotriva a 32 de guverne europene.

Ambele au reclamat că guvernele europene nu au reușit să abordeze schimbările climatice suficient de repede, încălcându-le drepturile.

„Am sperat cu adevărat că vom câștiga împotriva tuturor țărilor așa că evident că sunt dezamăgită că acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Sofia Oliveira, unul dintre reclamanții portughezi. 

„Dar cel mai important lucru este că Curtea a spus în cazul femeilor elvețiene că guvernele trebuie să își reducă emisiile de carbon pentru a proteja drepturile omului. Așadar, victoria lor este o victorie și pentru noi și pentru toată lumea”, a adăugat Oliveira.

Martie 2024, a zecea lună consecutivă care a bătut recordul de căldură

Decizia CEDO în cazul Elveției vine în ziua când cercetătorii au anunțat că luna martie 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, marcând totodată și a zecea lună consecutivă în care temperaturile au atins un nou maxim istoric.

Fiecare dintre ultimele 10 luni a stabilit un record de temperatură la nivel global, a anunțat serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al UE Copernicus (C3S).

De asemenea, cele 12 luni care s-au încheiat cu martie s-au clasat drept cea mai fierbinte perioadă de 12 luni înregistrată vreodată pe planetă. Din aprilie 2023 până în martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială, respectiv 1850-1900.

 
 

Urmărește-ne pe Google News