Prima pictură murală din sectorul 6 a fost inaugurată ieri şi se află chiar la intrarea în Bucureşti dinspre Autostrada Bucuresti- Piteşti. A fost realizată de artişti polonezi, care au muncit 3 zile la pentru a schimba faţa acestui bloc din cartierul Militari. Proiectul marchează aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relaţiile prieteneşti şi la cooperarea dintre Republica Polonă şi România. Pictura murală, care are ca temă prietenia tradiţională ce leagă cele două popoare, se referă simbolic la bunăvoinţa poporului roman, mai precis, a românilor care i-au ajutat pe polonezii nevoiţi să îşi părăsească ţara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Se creează astfel o legătură vizuală între ţările noastre şi sperăm să schimbăm un pic estetica comunistă”, a declarat ieri ambasadorul Poloniei la Bucureşti” Marek Szczygiel.
Autorii picturii murale sunt tinerii artişti polonezi, elevi la şcoala de Pictură Murală din Gdańsk (SPMG): Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut şi Wojciech Woźniak, sub îndrumarea lui Rafał Roskowiński şi Jacek Zdybel. Şcoala de Pictură Murală din Gdańsk este condusă de Rafał Roskowiński – pionier în domeniul picturii murale în Polonia – şi de către profesorul Jacek Zdybel de la Academia de Arte Frumoase (ASP) din Gdańsk. Lucrările SPMG pot fi admirate în colecţia de pictură murală realizată pe pereţii blocurilor celui mai mare cartier dormitor din Gdańsk, cartierul Zaspa. Acolo sunt circa 40 de clădiri desenate astfel.
Scopul acestui proiect organizat de Institutul Polonez din Bucureşti, Primăria sectorului 6 şi Institutul Culturii Urbane din Gdańsk este revitalizarea artistică şi culturală a cartierului Militari şi promovarea artei urbane. Foto: Gabriel Pătruţ
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro