Costuri juridice mari
Guvernatorul republican din Vermont Phil Scott a ales ca proiectul să devină lege fără semnătura sa.
Scott a declarat că este foarte îngrijorat de costurile pe care va trebui să le suporte un stat de dimensiuni reduse care se va confrunta singur cu „Big Oil” în ceea ce va fi probabil o luptă juridică istovitoare.
Guvernatorul a recunoscut, pe de altă parte, că înțelege că trebuie făcut ceva pentru a face față consecințelor schimbărilor climatice.
„Înțeleg dorința de a căuta finanțare pentru a atenua efectele schimbărilor climatice care au afectat statul nostru în atât de multe feluri”, a scris Scott, un republican moderat din statul Vermont, în mare parte democrat, într-o scrisoare adresată parlamentarilor.
Guvernatorul, care a anunțat recent că va candida pentru a fi reales pentru un al cincilea mandat de doi ani, a fost în dezacord cu Legislativul controlat de democrați, pe care l-a numit dezechilibrat.
Apărătorii mediului se așteptau ca el să se opună prin veto proiectului de lege, dar apoi a permis ca acesta să fie promulgat.
Autoritățile trebuie să calculeze poluarea
Scott le-a scris legislatorilor că a fost liniștit de faptul că Agenția pentru Resurse Naturale este obligată să raporteze Legislativului cu privire la fezabilitatea efortului legislativ.
Inundațiile din iulie 2023, provocate de ploile torențiale, au afectat Montpelier, capitala Vermont, orașul vecin Barre, unele comunități din sudul statului, au distrus case și drumuri în zonele rurale.
Unii l-au considerat drept cel mai grav dezastru natural din acest stat după inundațiile din 1927, care au ucis zeci de persoane și au provocat distrugeri pe scară largă.
A fost nevoie de câteva luni pentru ca afacerile – de la restaurante la magazine – să se reconstruiască, pierzând sezoanele de vară și chiar de toamnă. Câteva dintre ele s-au redeschis abia recent, în timp ce zeci de proprietari au rămas cu casele devastate de inundații.
Conform legislației, trezorierul statului Vermont, în consultare cu Agenția pentru Resurse Naturale, ar trebui să furnizeze un raport până la 15 ianuarie 2026 privind costul total pentru locuitorii săi și pentru starea emisiilor de gaze cu efect de seră de la 1 ianuarie 1995 până la 31 decembrie 2024.
Evaluarea va analiza efectele asupra sănătății publice, resurselor naturale, agriculturii, dezvoltării economice, locuințelor și altor domenii. Statul ar folosi date federale pentru a determina cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră acoperite, atribuită unei companii producătoare de combustibili fosili.
„Poluatorul plătește”
Este vorba de un model de tipul „poluatorul plătește”, care afectează companiile implicate în comerțul sau activitatea de extracție a combustibililor fosili sau de rafinare a țițeiului, atribuibile la peste un miliard de tone metrice de emisii de gaze cu efect de seră în perioada respectivă.
Fondurile ar putea fi utilizate de stat pentru modernizarea sistemelor de drenaj al apelor pluviale, modernizarea drumurilor, podurilor și căilor ferate, relocarea, supraînălțarea sau modernizarea stațiilor de tratare a apelor uzate și modernizarea clădirilor publice și private pentru îmbunătățirea eficienței energetice.
Acesta este modelat după programul federal de curățare a poluării Superfund.
Petroliștii acuză că legislația e retroactivă
American Petroleum Institute, cel mai important grup de lobby pentru industria petrolului și gazelor naturale, a declarat că este extrem de îngrijorat de faptul că legislația „impune retroactiv costuri și răspundere pentru activități anterioare care erau legale, încalcă protecția egală și drepturile procesuale prin faptul că responsabilizează companiile pentru acțiunile societății în general și este depășită de legea federală”.
Vor și alții
Alte state ca Maryland, Massachusetts și New York au în vedere măsuri similare.
Concomitent, orașe europene precum Amsterdam (Olanda – n.r.) și Edinburgh (Scoția, Marea Britanie – n.r.) au interzis deja unele reclame pentru produse din combustibili fosili, iar Canada și Irlanda discută măsuri similare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!