In toata lumea, doar o suta de femei cu insuficienta renala au dus sarcina cu bine pana la capat.
Lumea medicala bacauana si-a trecut in palmares, luni dupa-amiaza, o noua reusita: o femeie cu insuficienta renala, care de ani de zile traieste doar cu ajutorul dializei, a nascut un baietel sanatos. Asta in ciuda avertismentelor doctorilor, care erau foarte reticenti vizavi de reusita si ii dadeau mamei putine sanse de a naste cu bine copilul.
Ana Leru, 25 de ani, din Comanesti, e in acest moment prima femeie din Romania care a devenit mama in conditiile in care boala de care sufera duce, in majoritatea cazurilor, la sterilitate, la moartea mamei sau a fatului sau la nasterea unui copil malformat. Totusi, ea a nascut un baiat dupa 112 zile de internare, timp in care a stat conectata la aparatul de dializa. Chiar si inainte de a afla ca e insarcinata, tanara femeie venea la spital de trei ori pe saptamana pentru tratament.
Ana Leru ne-a povestit ca viata ei s-a schimbat radical in 1995, an in care medicii i-au spus ca sufera de insuficienta renala si ca nu va mai putea trai decat cu ajutorul aparatelor. In acea vreme, la Bacau nu exista o sectie de dializa, asa ca timp de un an de zile a fost obligata sa mearga pentru tratament la Iasi. „Mergeam mereu cu Salvarea la Iasi. Nici nu ma intorceam bine de la tratament si eram obligata sa plec din nou. A fost cumplit”, isi aminteste Ana. Pentru ca nu mai rezista sa traiasca astfel, tanara a incercat marea cu degetul si a apelat la un transplant de rinichi, pe care s-a oferit sa i-l doneze mama ei.
„La inceputul anului 1998, organismul meu a respins rinichiul transplantat si am fost nevoita sa reiau dializa”, ne-a povestit Ana Leru, care nu s-a mai dus la Iasi pentru tratament, fiindca intre timp se deschisese si la Bacau o sectie similara. In ciuda problemelor de sanatate, Ana s-a casatorit cu Ioan Leru, de 32 de ani, si a ramas insarcinata in primavara acestui an. Imediat ce medicii au depistat sarcina au avertizat-o pe pacienta ca trebuie sa renunte la copil. „Cazurile in care un barbat sau o femeie cu o astfel de boala pot procrea sunt foarte reduse. Am fost uimita cand am vazut la ecograf ca Ana era insarcinata. I-am prezentat imediat riscurile pe care le poate ridica sarcina, dar pacienta a fost foarte categorica in mentinerea sarcinii”, ne-a declarat dr. Corina Rosu, de la sectia de hemodializa. Din august, de cand a fost descoperita sarcina, medicii bacauani au consultat-o aproape zilnic pe bolnava, examene insotite de tratamentul la dializa. „Nu m-am speriat de ce mi-au spus medicii. Voiam acest copil si am avut mare noroc ca familia si medicii au fost tot timpul alaturi de mine”, ne-a spus Ana Leru.
Tanara mama a nascut prin cezariana, iar copilul are 2,4 kilograme. Medicii pediatri spun totusi ca micutului trebuie sa i se faca unele analize ale sangelui, motivate de boala de care sufera mama lui. „Reusita de la Bacau e unica in tara. Colegii nostri de la Craiova au fost anul trecut la un pas de o reusita similara, dar pacienta a pierdut sarcina la sase luni. Nici in lume cazurile similare cu ale Anei Leru nu sunt multe. Dintr-o statistica oficiala, pe care am aflat-o la o conferinta internationala, reiese ca in toata lumea sunt o suta de femei dependente de hemodializa care au devenit mame”, ne-a declarat doctorul Leonard Rosu, directorul Spitalului Judetean Bacau si seful sectiei de hemodializa.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!