Procedura despre care vorbim ține cât o pauză de masă, tocmai de aceea poartă și numele „Lunch time surgery”, pentru că pacientul efectiv poate fi operat într-o pauză de la muncă.

„Omul merge dimineața la serviciu, vine la prânz, după care își face această procedură. Am fost la perfecționări, este ceva deosebit, este vorba despre polimerizarea venei. Se introduce un adeziv biologic, folosit în practica medicală. Nu este ieftin. Este scump, dar urmează să facem demersurile, să ajungem la un preț rezonabil. Încercăm să-l aducem la un preț rezonabil”, a explicat medicul Sorin Olariu, conducătorul echipei care a efectuat intervenția la Spitalul Județean Timișoara.

Fără anestezie și fără dureri, pacienta a plecat acasă în aceeași zi după intervenția care i-a tratat venele cu probleme, fără anestezie și fără pregătire preoperatorie.

Pentru că este o premieră națională, medicii timișoreni au mai ținut-o câteva ore sub supraveghere pe femeia de 40 de ani.

Pacienta poate alerga deja

La doar două zile de la intervenție, pacienta de 40 de ani spune că poate alerga deja și se poate ține după copilul mic.

„Am un copil mic, iar în urma naşterii s-au accentuat problemele cu varicele pe care le aveam. Recunosc, probleme mari nu am avut din cauza bolii, doar aveam periodic anumite înţepături. Operația a fost una scurtă, nu ştiam ce metodă se aplică. Iniţial, am crezut că voi fi tratată folosindu-se metoda clasică, de aceea eram puţin speriată. Sunt fericită că am fost privilegiată. Acum deja pot să alerg, la doar câteva zile de la intervenţie. Operația a durat foarte puțin, după intervenţie am mai stat câteva ore sub supraveghere şi am plecat de la spital”, a povestit Daniela, pacienta de 40 de ani.

Procedura Vena Seal scapă femeile care vor să se opereze de varice de safenectomie, o intervenție chirurgicală clasică ce presupune anestezie, incizie și spitalizare postoperatorie.

Adezivul biologic care a fost introdus în vene nu se găsește pe piața românească, dar medicii spun că pacienții asigurați nu ar trebui să-și facă probleme cu privire la costurile procedurii.

„Pentru pacienții asigurați nu se va pune problema de un preț. Vom vedea dacă este prețul este acoperit în totalitatea lui pe această procedură, dacă va trebui să suplinească și spitalul. Nu se va pune problema de coplată sau să plătească pacientul la Spitalul Județean Timișoara. Încercăm să obținem un preț cât mai bun pentru acel polimerizant”, a explicat Daniela Radu, director medical la Spitalul Județean Timișoara.

Intervenția în premieră națională de la Spitalul Județean Timișoara a fost realizată de o echipă medicală condusă de prof. dr. Sorin Olariu, șeful Secției Chirurgie Generală I din cadrul instituției medicale.

Citește și: REPORTAJ/ Viață de badantă în Italia. ”Dormeam în pat cu o bătrână care urla toată noaptea. Lipsa somnului, dorul de casă și singurătatea m-au terminat…”

 
 

Urmărește-ne pe Google News