La naştere, părinţii fetiţei Anastasia, născută în 2011, la București, au ales să recolteze celule stem, fără să bănuiască faptul că le vor folosi vreodată.
Anastasia a fost un copil dorit, iar sarcina mamei ei s-a dezvoltat natural pe parcursul celor 9 luni. Problemele au apărut la naștere, pentru că fetița a venit pe lume cu cordonul ombilical legat în nod de eșarfă în jurul gâtului. Pentru a-i salva viața, medicii au decis cezariana, după o îndelungată perioadă de travaliu.
Dar adevăratul coşmar al familiei Anastasiei a început când fetiţă avea şapte luni şi jumătate. Atunci au fost evidente primele deficienţe psiho-motorii.
La 18 luni de la naştere Anastasia era sub observaţie pentru dezvoltare întârziată psihomotorie manifestată printr-un control slab al capului, lipsa controlului trunchiului, utilizarea cu preponderenţă a mâinii stângi cu care putea apucă slab obiecte, mâna dreapta fiind ţinută cu pumnul flexat.
La acel moment s-a recomandat un tratament de reabilitare preponderent pentru igienă posturală, exerciţii pentru controlul mai bun al capului şi exploatare câmp vizual, stimulare coordonare ochi-mâna. Kinetoterapia a început la scurt timp de la diagnosticare şi continuă şi în momentul de faţă, fără a fi observate, din păcate, modificări marcante ale stării Anastasiei.
În acelaşi timp şi medicul neurolog din România le-a recomandat efectuarea unei terapii cu celule stem.
Pentru că astfel de intervenţii nu se fac momentan în România, o soluţie pentru Anastasia o reprezenta o clinică din Statele Unite, dar – din motive logisitice: costuri ridicate, limbă, transport – America a pierdut teren în faţa unei clinici din Europa. A fost preferată cea din Polonia, ţară care în ultimii doi ani a dezvoltat astfel de abordări terapeutice. Cu susţinere financiară integrală oferită de PBKM şi Biogenis, bănci de celule stem din grupul FamiCord, Anastasia şi părinţii au ajuns, în urmă cu două luni, la Spitalul Universitar de Copii din Cracovia, unde fetiţa a fost supusă transplantului cu celule stem mezenchimale.
Procedura în sine a constat într-o punctie lombară şi infuzie de celule stem mezenchimale în lichidul cefalorahidian şi a fost efectuată la spitalul de mai sus de către Dr. Olga Milczarek sub coordonarea Prof. Dr. Marcin Majka. Rezultatele aşteptate sunt îmbunătăţirea circulaţiei cerebrale prin apariţia unor noi vase de sânge precum şi imbunatirea legăturilor nervoase.
La doar o zi de la transplant Anastasia a spus pentru prima dată, în mod clar, ”mama”! În acelaşi timp, apetitul micuţei a crescut simţitor după momentul transplantului. Acestea sunt primele rezultate palpabile ale acestui transplant, realizat recent de echipa din Polonia.
Tratamentul va continua cu încă cel puţin două astfel de infuzii cu celule stem mezenchimale puse la dispoziţie de banca de celule stem din România şi pregătite pentru transplant în laboratoarele de la Bucureşti şi Varşovia ale Biogenis, respectiv PBKM.