Cu trei săptămâni înainte de intervenția care avea să-i schimbe viața, femeia de 65 de ani, din Ialomița, bolnavă de regurgitare mitrală severă, suferise mai multe episoade de fibrilație atrială. Regurgitarea mitrală (RM) este o afecţiune care se caracterizează prin închiderea incompletă a vâlvei mitrale, ceea ce face că o parte din sânge să se reîntoarcă din ventriculul stâng în atriul stâng.
În consecinţă, pentru a asigura volumul necesar de sânge în corp, inima va fi suprasolicitată şi, în timp, pacientul va resimţi oboseală, dispnee (respiraţie dificilă) şi se va ajunge la agravarea insuficienţei cardiace. Tratamentul standard este corecţia chirurgicală, dar acest tip de tratament se asociază cu anumite riscuri la pacienții care acuză mai multe afecţiuni la fel ca și în cazul femeii din Ialomița.
De aceea, era necesară o abordare mai puţin agresivă, iar edicii au hotărât să efectueze două proceduri într-o singură intervenție. Prima, tehnica minim invazivă MitraClip, a fost extrem de utilă în cazul pacientei de 56 de ani, pentru că permite reducerea RM şi, secundar, îmbunătăţeşte funcţia cardiacă, scade complicaţiile asociate şi creşte calităţii vieţii.
Iar pentru fibrilatia Atrială, care este cea mai frecventa aritmie cardiacă (ritm anormal al inimii), echipa de medici a optat pentru procedura numită ablaţia fibrilatiei atriale, tot o procedură minim-invazivă, care, de obicei este efectuată în laboratorul de electrofiziologie, de către un medic cardiolog specializat în aritmii. Cele două proceduri au fost realizate în timpul aceleași intervenții, lucru care reprezintă o premieră în România.
“Luând în considerare agresivitatea fibrilației de care suferea pacienta, am decis că este necesară corecția disfuncției valvei mitrale printr-o abordare diferită, aceea a efectuării a două proceduri endovasculare, realizate simultan. Întreaga procedură s-a desfășurat sub anestezie generală și a reprezentat un succes. Pacienta se simte bine și a fost externată, urmând să revină la un control clinic și ecografic la 30 de zile post intervenție”, a explicat dr. Dan Deleanu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro