Radu Silaghi-Dumitrescu, conferenţiar şi preşedintele Consiliului Ştiinţific al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai, a lucrat până în 2005 în Anglia, unde împreună cu alţi cercetători a încercat să găsească o rezolvare la nevoile de transfuzii. Din 2007, acesta s-a întors la Cluj-Napoca şi, cu o bursă din partea Ministerului Cercetării, a început să lucreze la crearea sângelui în laborator. “Mulţi cercetători din lume încearcă să producă sânge, dar sângele incolor e o premieră mondială. Materia primă este formată din apă şi sare. Hemeritrina pe care o folosim noi e o substanţă pe care unii viermi marini o folosesc ca să-şi transporte oxigenul, dar care, spre deosebire de hemoglobina umană, este mult mai rezistentă la agenţii de stres ce provoacă reacţiile secundare”, a declarat Silaghi-Dumitrescu.
Poate fi produs în cantităţi nelimitate
Un alt avantaj importat al acestui sânge artificial este că poate fi sterilizat, astfel că riscul infectării cu hepatita B, hepatita C sau HIV este inexistent. “În plus, se pot produce cantităţi aproape nelimitate şi apoi se pot depozita pe termen foarte lung şi fără a necesita condiţii speciale. Poate ajunge în ţări care nu au nici măcar curent electric, ce să mai vorbim de frigidere”, a dezvăluit cercetătorul.
Momentan, sângele artificial incolor este testat pe animale, iar dacă rezultatele vor fi bune, în maximum doi ani s-ar putea trece la studiile clinice pe oameni. Deşi mai multe companii din străinătate s-au arătat deja interesate de a se implica în acest proiect, cercetătorul român speră că autorităţile din ţara noastră vor dori să investească. Acest lucru nu se poate întâmpla însă până când sângele nu îşi dovedeşte eficienţa. “Ministerul Sănătăţii nu poate fi interesat de proiect până ce noi nu punem mâna pe inimă şi spunem că e 100% sigur pentru pacienţi, fără a exista efecte secundare”, recunoaşte medicul.
foto: citynews.ro