Bolile neurologice și Accidentul Vascular Cerebral (AVC) sunt în topul bolilor care produc moarte sau dizabilități în România
Potrivit specialiștilor, bolile neurologice și Accidentul Vascular Cerebral (AVC) sunt în topul bolilor care produc moarte sau dizabilități în România. AVC ischemic este unul dintre cei mai mari ”producători” de dizabiliate.
Acest program va permite tututor pacienților români accesul la cel mai înalt nivel de tratament al acestei boli.
”Prin aceasta ne propunem ca în perioada următoare să extindem la nivel național pentru fiecare spital județean de urgență accesul pacienților români la tromboliză în AVC ischemic. Există toate condițiile tehnice ca să facem acest lucru. Din 2019, odată cu deschiderea celor 41 de unități de Stroke ne dorim ca numărul pacienților cu dizabilități după Accidentul Vascular Cerebral să scadă, a mai spus ministrul Sănătății.
„Neurologia este un domeniu insuficient dezvoltat cu toate că avem vârfuri din punct de vedere profesional. Ministerul Sănătății pregătește mai multe proiecte în domeniu pentru îmbunătățirea accesului pacienților noștri la servicii medicale și medicamente. Calitatea vieții pacienților este foarte importantă”, a adăugat ministrul Sorina Pintea.
Medicii din noile centre de Stroke vor fi pregătiți în București
Noul proiect va porni de la definirea foarte clară a ceea ce înseamnă recuperarea neurologică încă din terapie intensivă .
”Înființarea acestor centre de Stroke în fiecare spital județean, deja avem 11 centre, dar pentru a le putea pune în funcțiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregăti la București într-un centru special, vom aloca resurse pentru acest program național, care sperăm că va începe să funcționeze de la 1 ianuarie 2019. În Spitalul Județean de Urgență Baia Mare se face tromoboliză în Unitatea de Primiri Urgențe și este incredibil ce efecte pot fi pentru pacienți, cât de rapidă poate fi recuperarea după AVC cu o intervenție profesionistă de urgență”, a adăugat ministrul.
Dar, pentru aceasta este nevoie de o colaborare foarte bună între Unitatea de Primiri Urgențe, Ambulanță și SMURD pentru ca pacientul să ajungă în maxim trei ore de la producerea AVC la spital, ca să fie făcută tromboliza.
Noul program crește calitatea vieții pacienților cu AVC
”Acest program crește calitatea vieții pacientului. Fiecare pas este important de la ajungerea pacientului la UPU, la unitatea de Stroke, la recuperare. Pentru realizarea proiectului, o parte din finanțare va fi pe acțiunile prioritare (AP), o parte din alte fonduri. Când vom da drumul la program lucrurile vor fi foarte clare, a mai spus ministrul Sănătății.
Infrastructura pentru a porni activitatea în cele 41 de centre există
La rândului lui, secretarul de stat, Cristian Grasu a spus că pentru realizarea proiectului există infrastructura necesară.
”Avem infrastructura necesară pentru a porni activitatea în toate cele 41 de centre sau mai multe, pentru că ar trebui să adăugăm fiecare județ la cele 11centre deja existente. Avem tot ceea ce ne trebuie în fiecare spital județean pentru a începe activitatea. Ne mai trebuie o repartizare bugetară în ceea ce privește cheltuielile legate de medicamente și de materialele sanitare necesare acestui nou program de combatere a efectelor AVC. În mod cert vom câștiga ani de viață de calitate și în mod cert vom face economii importante pentru bugetul României, nu doar pentru bugetul Ministerului Sănătății”, a explicat secretarul de stat.
Legat de reabilitare doctorul Grasu a spus că în acest moment se face centralizarea posibilităților în ceea ce privește centrele de reabilitare, de recuperare, de balneoterapie.
”Acum facem centralizarea posibilităților în ceea ce privește centrele de reabilitare, de recuperare, de balneoterapie, unde stăm destul de bine, iar cu un efort minim, am putea obține rezultate extraordinare, și în același timp am putea ajuta România să-și îmbunătățească rata turismului combinând zona medicală de tratament în care avem expertiză și resurse”, a adăugat secretarul de stat.
Deschiderea celor 41 de centre de Stroke este cea mai important realizare din sănătate
Profesorul Dafin Mureșanu, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare de Neurologie (EFNR) a spus că deschiderea unor centre de Stroke în fiecare spital județean de urgență este cea mai importantă dezvoltare din sistemul sanitar românesc.
”Este una dintre cele mai importante dezvoltări pe care sistemul de sănătate din România le poate crea și dacă acest lucru se întâmplă suntem înaintea tuturor. Pentru pacientul român este cea mai importantă realizare din sistemul sanitar pentru că vorbim de o boală cu cea mai importantă sursă de mortalitate și de dizabilitate din România. Este un succes, astfel ne vom apropia de marile țări europene”, a precizat profesorul Mureșanu.
Prevalența AVC în România este de 0,1% pentru grupa de vârsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârsta 55-70 ani şi 13,9% la vârsta de peste 70 de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro