Făcând aluzie la ipocrizia în materie de corupție din partea țărilor care fac deja parte din blocul comunitar – și a Parlamentului European însuși – Edi Rama a sugerat că UE cere acum standarde mai înalte de la statele candidate la aderare (precum Albania) decât cele pe care le respectă propriii membri.

„Mai mult de jumătate dintre țările UE nu ar mai putea intra în UE“, a declarat Rama în cadrul unui eveniment organizat de Politico la Forumul Economic Mondial de la Davos, din Elveția. „Nu mă refer la foștii comuniști (fostele state comuniste, n.r.). Vorbesc și despre fondatori, credeți-mă”, a spus premierul albanez.

Legislativul comunitar se află în centrul unei investigații de amploare pentru a stabili dacă guvernele străine, inclusiv cele din Qatar și Maroc, i-au influențat ilegal activitatea. Ancheta a dus la arestarea unei foste vicepreședinte a Parlamentului European (Eva Kaili), a unui fost eurodeputat, a unui asistent parlamentar și a unui șef de ONG și a aruncat o lumină dură asupra procedurilor instituției menite să facă față unor potențiale conflicte de interese.

Rama a susținut că procesul de aderare pentru statele candidate este diferit de cel din trecut, când țări precum Malta, țara de origine a lui Metsola, au devenit membre ale blocului, spunând că acesta a devenit „incredibil de nevrotic și un lucru nedrept“. Albania se află pe locul 110 în Indicele de percepție a corupției realizat de Transparency International, devansată de state precum Africa de Sud, Belarus și Kazahstan.

Metsola a subliniat că Parlamentul „a fost întotdeauna extrem de optimist când a fost vorba de extinderea UE, deoarece mulți dintre noi își amintesc când am aderat“.

Dar deși Rama a spus că țara sa învață de la UE despre cum să construiască instituții democratice, el a precizat că are totuși sentimentul că UE și-a primit pedeapsa meritată prin izbucnirea acestui scandal de corupție.

„Roberta, îmi pare rău, trebuie să o spun. Când a ieșit la iveală acest caz de corupție, mi-am spus: «Karma is a bitch» (Karma este o scorpie, n.r.)“, a afirmat premierul albanez.

Anterior în cursul lunii ianuarie, Metsola a anunțat 14 propuneri de reforme menite să întărească regulile de transparență pentru deputații europeni în urma scandalului de corupție.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News