„De fapt, cred că a decis să dubleze intensitatea atacurilor și să încerce să groznifice marile orașe ale Ucrainei”, a declarat el redactorului politic de la Newsnight, Nick Watt.
La ce se referă premierul britanic când introduce termenul de „groznificare”?
Rebelii din Cecenia, o mică republică musulmană cu 1,5 milioane de locuitori din sudul Ucraine, au început să militeze pentru independență după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.
După câțiva ani de tensiuni crescânde, Rusia a declanșat o invazie majoră, cu atacuri aeriene necruțătoare și salve de artilerie grea. Mii de luptători și zeci de mii de civili ceceni au fost uciși. Capitala cecenă, Groznîi, a fost devastată.
În mod neașteptat, Moscova nu a câștigat. Războiul, purtat între 1994 și 1996, a fost extrem de nepopular în țară și a arătat limitele armatei Rusiei. Președintele de atunci Boris Elțîn a trebuit să se mulțumească cu o încetare a focului, în locul unei victorii definitive și să ofere o oarecare autonomie republicii.
Trei ani mai târziu, când Elțîn era pe cale să părăsească președinția, acesta l-a numit în funcția de prim-ministru pe Vladimir Putin. Actualul lider de la Kremlin a preluat această funcție la 9 august 1999 și, până la sfârșitul acelei luni, Rusia desfășura deja o nouă campanie de bombardamente împotriva rebelilor ceceni, în încercarea de a corecta umilința anterioară.
Au încheiat ostilitățile în februarie 2000, chiar dacă lupta cu insurgența a mai durat ani buni. La momentul respectiv, ONU a declarat Groznîi cel mai distrus oraș de pe Pământ.
Putin a instalat un lider favorabil Kremlinului, Ahmad Kadîrov, pentru a-și consolida controlul asupra teritoriului. Kadîrov a fost asasinat în 2004, dar fiul său, Ramzan Kadîrov, conduce acum Cecenia și îi oferă aparent sprijin lui Putin, desfășurând forțe cecene în Ucraina.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia