Liderul din Downing Street a spus că președintele american Joe Biden le-a transmis liderilor occidentali că serviciile de informații sugerează că forțele ruse nu plănuiesc să intre în Ucraina doar dinspre est, prin Donbas, ci și din Belarus și zona din jurul Kievului.

„Serviciile de informații sugerează că Rusia intenționează să lanseze o invazie care va încercui capitala ucraineană Kiev”, a declarat Johnson.

Dovezile sugerează că Rusia plănuiește, ca amploare, „cel mai mare război din Europa din 1945 încoace”, a întărit premierul Johnson, care spune că, înainte de o declanșare a ostilităților la scară largă, „trebuie să se ia în considerare nu numai potențiala pierdere de vieți a ucrainenilor, ci și a tinerilor ruși”.

Al Doilea Război Mondial a durat din 1939 până în 1945 și a implicat marea majoritate a țărilor lumii, inclusiv toate marile puteri, care au format două alianțe militare opuse: Aliații (URSS, SUA, Marea Britanie, China) și Axa (Germania, Japonia, Italia). A fost cel mai întins război din istorie care dus la între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât orice alt conflict⁠ din istoria omenirii.

În ultimele săptămâni, Rusia a dislocat peste 130.000 de militari la granița cu Ucraina, potrivit estimărilor serviciilor de informații din SUA, stârnind temeri că o invazie ar putea fi iminentă. Potrivit unei hărți a distribuției trupelor rusești realizată de CNN, rușii au înconjurat teritoriul ucrainean din trei părți: sud, est și nord.

Johnson a mai indicat că Regatul Unit va introduce sancțiuni și mai dure împotriva Rusiei decât s-a sugerat anterior, fiind convins că Marea Britanie și SUA vor opri companiile rusești „să tranzacționeze cu lire sterline și dolari, o mișcare despre care a spus că „îi va lovi foarte puternic”.

LIVETEXT | Mobilizare generală în Donbasul ocupat. Doi soldați ucraineni au fost uciși, anunță Kievul

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News