Premierul ceh a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, a transferat-o unor fonduri în 2017, dar datele din registrele beneficiarilor efectivi arată că el continuă să strângă beneficiile grupului.
Premierul, care neagă cel mai mic act condamnabil, este suspectat că a profitat de fondurile europene destinate IMM-urilor retrăgând din Agrofert complexul hotelier şi agricol ”Cuib de barză” din apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de a intra în politică.
Andrej Babis susține că eurodeputaţii ”au inspirat luarea de măsuri în cadrul procedurilor penale specifice pe teritoriul ceh, fără cunoştinţe sau dovezi specifice. Aceasta poate fi percepută ca o dovadă de presiune politică şi mediatică asupra sistemului juridic ceh şi de ingerinţă în afacerile interne”, a declarat Andrej Babis într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă CTK.
Parlamentul European a mai condamnat vineri utilizarea unor ”afirmaţii defăimătoare şi pline de ură” de către Babis la adresa eurodeputaţilor aflaţi în misiune în ţara sa pentru a ancheta asupra unui presupus conflict de interese în ce-l priveşte.
Monika Hohlmeier, președintele acestei comisii parlamentare, aflată în fruntea unei delegații de șase persoane care a vizitat Cehia în februarie, a denunțat, joi, în timpul dezbaterilor ”presiuni enorme” suferite în timpul acestei misiuni.
”A trebuit să ne confruntăm cu un nivel fără precedent de agresiune”, a spus ea, adăugând că mai mulți membri ai misiunii ”au primit amenințări de la vârful guvernului”.
La acea dată, Babis a spus despre Monika Hohlmeier că este ”un pic dezechilibrată” şi i-a numit ”informatori şi trădători” pe cei doi membri cehi ai misiunii PE.
Guvernul minoritar condus de Babis şi format din mişcarea sa populistă, ANO, şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.