UPDATE ora 15:25: Ulterior publicării acestei știri, Guvernul României a anunțat oficial, printr-un comunicat, că Marcel Ciolacu „a avut o întâlnire informală cu premierul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul vizitei private pe care acesta o efectuează în România”.


Întâlnirea de miercuri nu figura în programul oficial al premierului Ciolacu. Pe agenda Palatului Victoriei, singurele mențiuni erau legate de primirea ambasadorului Franței în România și de ceremonia pentru depunerea jurământului de noii miniștri ai muncii și familiei.

Pe pagina de Facebook a premierului ungar a fost postată și o poză de la întâlnirea din București, însoțită de mesajul: Este începutul unei frumoase prietenii”.

Surse guvernamentale susțin că partea română va oferi detalii despre vizita lui Viktor Orban după ce întâlnirea celor doi se va termina.

Potrivit părții ungare, cei doi oficiali au purtat discuții despre afaceri europene și relația bilaterală.

După întâlnirea cu Marcel Ciolacu, Viktor Orban se va deplasa la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Marcel Ciolacu a catalogat, anul trecut, afirmațiile premierului ungar drept „incalificabile pentru un om politic în 2022”. Sunt „jignitoare, aduse în special românilor”.

„Mi-aş fi dorit să nu fie făcute pe teritoriul României, dar indiferent, putea să o facă şi pe Himalaya, efectele sunt aceleaşi, ale tale ca şi om politic”, susținea liderul PSD, anul trecut, după ce Viktor Orban atacase UE și NATO. Liderul PSD a cerut ca problema să fie discutată în coaliția de guvernare, din care făcea parte, în 2022, și UDMR.

O reacție dură a venit după discursul de la Băile Tușnad și din partea secretarului general al PSD.

„România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar”, a fost mesajul transmis de Paul Stănescu.

„Dacă aceștia doresc să critice acțiunile comune ale UE și NATO și să facă previziuni legate de agresiunea la care este supusă Ucraina din partea Rusiei, atunci să o facă de pe teritoriul Ungariei, unde au libertatea de a spune ce vor. În interiorul unui alt stat, astfel de mesaje sunt inadecvate”, a afirmat Stănescu. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News