„În Portul Constanța, așa cum am mai precizat, au fost luate măsuri la nivelul Ministerului Transportului pentru a fi degajată zona de cale ferată și au fost deja deplasate de acolo peste 300 de vagoane care efectiv erau garate acolo de aproximativ 30 de ani”, a spus Nicolae Ciucă într-o conferință de presă la Guvern.
Și a continuat: „Prin acest demers s-a reușit descongestionarea zonei de manevră internă în interiorul portului și sunt măsuri care vor continua să fie aplicate astfel încât în Portul Constanța să asigure atât primirea, cât și transferul de bunuri, atât agricole, cât și de altă natură, dinspre Ucraina către Portul Constanța și invers”.
Nicolae Ciucă a mai precizat că Portul Constanța „a căpătat o relevanță deosebită”, dar a subliniat că și Portul Galați este extrem de important în gestionarea relațiilor de schimb dintre cele două țări.
Portul de la Dunăre are, de asemenea, capacitatea să asigure un tranzit de bunuri foarte consistent atât pentru folosirea transportului pe mare, cât și pentru transportul pe Dunăre. Dunărea își redobândește relevanța strategică în ceea ce înseamnă transporturi de bunuri pe apă.
Premierul Nicolae Ciucă:
Anunțul lui Ciucă vine în contextul în care Ucraina a trimis în portul Constanţa aproximativ 80.000 de tone de cereale, fiind aşteptate să sosească cantităţi şi mai mari. Porturile ucrainene sunt blocate de aproximativ două luni, după invazia Rusiei, iar Ucraina a fost astfel forţată să exporte în România fie pe calea ferată, fie prin micile sale porturi de la Dunăre.
Pe 14 aprilie, Ciucă a anunţat că se vor aloca 200 de milioane de lei prin hotărâre de Guvern pentru a operaţionaliza ceea ce ani întregi a fost blocat, din cauza vagoanelor de tren „care au zăcut pe liniile de infrastructură feroviară din Portul Constanţa”. Premierul a subliniat atunci că, prin această măsură, se vor mări capacităţile de transport din port.
Premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, au efectuat marți, 26 aprilie, o vizită oficială în Ucraina. Ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro