Decizia vine după ce luni, 13 decembrie, elevii din majoritatea școlilor nu au putut fi testați împotriva Covid-19 în urma unei întârzieri a livrărilor. Ministerul Educației a cerut miercuri, printr-o scrisoare adresată Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), graficul livrărilor de teste de salivă pentru școli, în condițiile în care cele rămase sunt insuficiente pentru săptămâna următoare.

Ministerul Educaţiei a anunțat joi că a primit răspuns din partea Departamentului pentru Situații de Urgență în legătură cu solicitarea de a i se transmite graficul de aprovizionare a testelor de salivă destinate elevilor, dar că va solicita clarificări suplimentare privind livrarea a 7 milioane de teste.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi seară, la Digi24, că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru cu mai multe firme pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli, dar doi furnizori solicită un preţ mai mare decât cel mai mic preţ ofertat.

Potrivit Hotnews, DDS Diagnostic, una dintre firmele pe care DSU a acuzat-o că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea testelor de salivă pentru școli, susținea sâmbătă, într-un comunicat de presă, că are în stoc 2,4 milioane de teste pe care IGSU nu le-a recepționat și a reziliat contractul din cauza unei întârzieri de 30 de ore, cauzată de motive imprevizibile.

Duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a primit încă două milioane de teste rapide antigen din salivă. Ulterior, Ministerul Educației a explicat printr-un comunicat de presă că în școlile în care au existat probleme cu testele de salivă, procedura se va face în zilele de marți și vineri.

Până în acest moment, au fost livrate de două companii 6,5 milioane de teste distribuite de două firme. Potrivit documentelor IGSU, o firmă a cumpărat teste cu 9,39 de lei, în timp ce alta cu 7,25 de lei, ambele fără TVA. Testele de salivă pentru școli au fost luate de Departamentul pentru Situații de Urgență prin Oficiul Național pentru Achiziţii Centralizate și distribuite inspectoratelor școlare. La una dintre companii este acționar Cătălin Botezatu, iar cealaltă este controlată de Sile Cămătaru, potrivit dezvăluirilor făcute de NewsWeek România.

Statul a lansat licitația pentru achiziția de teste de salivă pentru elevi la mijlocul lunii octombrie prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. Licitația a avut loc în procedură de urgență și a fost încheiată prin negociere directă cu mai multe firme. De atunci, procedura s-a lovit de mai multe controverse și întârzieri în calendarul de livrare a testelor, începerea procedurilor fiind amânată mai multe săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News