„Venim în acest sens cu o schimbare de abordare pentru pregătirea gestionării valului cinci al pandemiei. Vom pune accentul asupra coordonării asistenţei medicale şi astfel, la nivelul Ministerului Sănătăţii, va fi înfiinţat un grup de management al informaţiilor operative în sănătate, care să aibă rol de coordonare a resurselor, acţiunilor şi informaţiilor medicale. Vom extinde capacitatea de testare şi vom conferi greutate asistenţei medicale ambulatorii”, a precizat Ciucă.

În condițiile în care sistemul sanitar a fost zguduit de numeroase incendii în cei doi ani ai pandemiei, premierul a insistat pe o strategie care să readucă siguranța pacientului în spital.

„Punem la locul cuvenit problematica siguranţei pacientului în spital. Trebuie să înţelegem tot ce este de înţeles din consecinţele grave ale incendiilor produse în spitale şi astfel să luăm măsurile necesare pentru a nu se repeta. Modul în care a fost gestionată până acum pandemia şi consultările cu specialiştii ne-au dovedit că este imperativă adaptarea protocolului de tratament, introducerea unor noi resurse terapeutice şi monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente”, a subliniat prim-ministrul.

Executivul pregătește și o campanie de informare pentru a crește interesul românilor spre vaccinare după ce campania a intrat pe un trend descendent în ultimele luni.

„Cred că este corect din partea noastră să informăm cetăţenii asupra beneficiilor vaccinului, în sensul în care nu-i protejează să nu contracteze virusul, ci îi protejează să nu facă forme grave de boală. Putem să vedem astăzi, din statisticile care sunt publice, că în ţările care sunt deja afectate de valul cinci, deşi există sute de mii de infectări pe zi, numărul celor care îşi pierd viaţa este cu mult mai mic faţă de ceea ce am putut să observăm la valurile precedente”, a precizat Nicolae Ciucă.

Anterior, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că trebuie găsită „o soluție pentru a revitaliza campania de vaccinare” și a criticat faptul că legea care impunea certificatul COVID, inclusiv la locul de muncă, nu a fost adoptată.

Totodată, Rafila a anunțat că a purtat discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative pentru tratarea COVID-19 care sunt folosite în prezent în Israel.

A altă măsură adoptată de guvern în pregătirea valului cinci este testarea gratuită, pentru cei cu suspiciune de infectare, în cabinetele medicilor de familie.

Urmărește-ne pe Google News