Nicolae Ciucă, premier și președinte al PNL, își apără proiectul depus la Senat împreună cu Lucian Bode, ministru de interne și secretar general al PNL. Declarația sa, acordată Libertatea, vine la o zi după ce nouă ONG-uri au acuzat că se încearcă restricționarea abuzivă a libertății adunărilor publice și dreptul la liberă exprimare.
„Îmi pare rău că s-a interpretat greșit demersul. Vă rog să analizați și veți vedea că (n.r. – proiectul depus) nu aduce cu nimic atingere dreptului de a manifesta și protesta. Este vorba doar de cei cu arme, arme albe, obiecte contondente etc. Am cea mai mare deschidere pentru dialog și modificare, în consultare directă cu toți cei care consideră că demersul este greșit”, a susținut Nicolae Ciucă pentru Libertatea.
Premierul a adăugat că este vorba de „protejarea copiilor, bătrânilor, a cetățenilor împotriva actelor de violență, tâlhărie, lovituri cauzatoare de moarte”.
„Altfel spus, este vorba de creșterea siguranței cetățenilor, nimic altceva. Încă o dată, îmi pare rău că s-a înțeles greșit! Voi fi întotdeauna garantul libertății și drepturilor democratice ale cetățenilor”, a fost justificarea oferită de Nicolae Ciucă după depunerea proiectului criticat de societatea civilă.
În expunerea de motive nu se evidențiază nicio situație legată de eventuale proteste și aplicarea noii legi în acest caz.
Ministrul de interne a prezentat proiectul legislativ tot în ideea că modificările aduse Codului Penal vor spori gradul de siguranță pentru cetățeni.
„Am eliminat posibilitatea amenzii ca sancțiune în cazul infracțiunilor de ultraj și ultraj judiciar și am prevăzut pedeapsa cu închisoarea. Trebuie să fim mai fermi și în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care își exercită atribuțiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menținerea unui climat normal de conviețuire”, preciza Lucian Bode despre noul proiect.
Similitudine cu o propunere PSD
Societatea civilă a remarcat însă o similitudine între proiectul PNL și cel dorit de Carmen Dan, fost ministru de interne în perioada Liviu Dragnea.
În forma propusă de Lucian Bode și Nicolae Ciucă, articolul 371 din Codul Penal ar avea următoarea prevedere:
- Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani
- Dacă fapta prevăzută este săvârșită de către
a. două sau mai multe persoane împreună
b. o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani
În forma propusă de Carmen Dan, textul arăta în forma:
- Fapta persoanei care în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Actuala formă a Codului Penal, la articolul 371, este:
- Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.
Societatea civilă cere respingerea modificării articolului
„Domnii Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data aceasta după PSD. Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă”, subliniază ONG-urile care critică proiectul, printre care Centrul pentru Inovare Publică, Active Watch sau Expert Forum.
Organizațiile neguvernamentale cer Parlamentului să respingă această propunere.
„Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strânge în fața Guvernului și urlă în gura mare: Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț! Și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.
Analiza autorităților:
– urlă, deci tulbură liniștea publică
– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode
– sunt doi sau mai mulți
Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată într-o situație ipotetică menționată de ONG-urile care critică proiectul depus la Senat de Lucian Bode și Nicolae Ciucă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Utopie • 09.02.2023, 16:54
Gresit! Nu au copiat PSD.ul, ci au copiat art.239 din vechiul Cod Penal - Vatamarea corporala, savarsita împotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autorităţii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.
sorvas • 09.02.2023, 14:06
Siguranta ne este amentintata de coruptia care a mancat tara, nu de oamenii cu "obiecte contondente". *** ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.