Premierul Viorica Dăncilă a renunţat la serviciile SPP, imediat după învestitură, iar paza este asigurată de către Jandarmeria Română.
Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că decizia de a renunţa la serviciile SPP a fost luată de toţi miniştrii Cabinetului.
De altfel, premierul Viorica Dăncilă a venit, marți, la Guvern, însoțită de mașini ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că nu știa că miniștrii au parte de pază SPP, ci doar acei miniștri care sunt și membri ai CSAT. ”Eu am venit astăzi la minister cu mașina instituției”, a spus Pintea, precizând că nu are nevoie de pază SPP.
Ce atribuții are Serviciul Român de Protecție și Pază (SPP)
SPP este un serviciu secret care are atribuții în ceea ce privește siguranța națională, precum și în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, dar și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora.
Serviciul de Protectie si Paza este condus de un director, cu rang de secretar de stat, numit de presedintele tarii, propus de CSAT. Serviciul este condus de Lucian Pahonțu, din 7 decembrie 2005.
Renunțarea la paza Serviciului Român de Protecție și Pază vine în urma conflictului apărut între șeful SPP, Lucian Pahonțu și liderul PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a declarat că mai mulți colegi din PSD l-au avertizat că șeful SPP, Lucian Pahonțu, a fost „implicat în mai mult decât e cazul”. Președintele PSD a afirmat că Pahonțu i-ar fi transmis lui Paul Stănescu că el o „executat, undeva prin martie”.
Liviu Dragnea a fost întrebat, la Antena 3, despre un scenariu vehiculat de analiști, potrivit căruia Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose ar fi avut „relaţii strânse cu persoane din zona serviciilor secrete”. Președintele PSD nu a exclus o astfel de posibilitate și chiar a afirmat că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunţat o propunere venită din partea lui Lucian Pahonţu, şef al SPP.
El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de dl Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui – eu cred că vorbea doar în numele dumnealui – şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului. Dacă acelaşi tip de discuţie l-a avut şi cu Mihai Tudose sau cu Sorin Grindeanu, putem începe să avem explicaţii. Mi se pare un lucru foarte grav”, a afirmat Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.