Premierul Kiril Petkov a dat vina pe Rusia și pe puternica mafie din Bulgaria, după ce guvernul de la Sofia a căzut, ca urmare a votului de neîncredere de miercuri din legislativ.
Petkov, care a venit la putere în urmă cu doar șase luni, a fost votat pe baza promisiunii sale de a lupta împotriva corupției. Iar de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, el a adoptat o poziție neobișnuit de fermă împotriva Moscovei.
Miercuri, mandatul executivului său a luat sfârșit, după ce 123 de parlamentari dintre cei 239 au votat împotriva cabinetului.
Dar Petkov a rămas optimist.
„Acest vot este un mic pas pe drumul foarte lung care ne așteaptă. Promit că vom continua lupta pentru a recâștiga țara și, într-o zi, vom avea o Bulgarie fără marionete, fără mafie – o țară europeană normală”, a declarat el într-un discurs de bilanț, în fața adunării naționale.
Mii de oameni au ieșit în stradă la Sofia, imediat după vot, pentru a-și arăta susținerea pentru premierul reformist, scrie Sofia Globe.
Oferind o listă a persoanelor care ar fi contribuit la răsturnarea guvernului, Petkov l-a numit pe ambasadorul rus la Sofia și a acuzat Moscova că și-a exercitat influența prin intermediul parlamentarilor din partidul de extremă dreapta Renașterea.
Cu câteva zile în urmă, Rusia negase orice implicare în tulburările politice din Bulgaria. „Nu avem nimic de-a face cu acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Votul de neîncredere de miercuri a fost facilitat de cântărețul devenit politician, Slavi Trifonov, care și-a retras brusc partidul „Există un astfel de popor” (ITN) din coaliția guvernamentală fragilă formată din patru partide.
Trifonov a spus că are dezacorduri cu premierul Kiril Petkov în privința bugetului și l-a acuzat că vrea să deblocheze începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord, cu care Sofia are dispute culturale, importante pentru naționaliștii bulgari.
Moțiunea a fost ulterior propusă de partidul de opoziție GERB, al fostului prim-ministru Boiko Borissov, care a condus țara în cea mai mare parte a ultimului deceniu și care a acuzat guvernul că nu a reușit să reducă inflația în creștere.
Dezbaterea politică s-a concentrat în mare parte pe ideea că retragerea lui Trifonov ar avea mai degrabă legătură cu puternica mafie oligarhică din Bulgaria, care ar avea de pierdut în urma reformei anticorupție promise de Petkov, scrie Politico.
Această interpretare a fost încurajată de unii parlamentari din partidul lui Trifonov, care îl susțin acum pe Petkov tocmai pentru că spun că propriul lor partid este de partea mafiei. Trifonov a subliniat însă că aceste acuzații sunt absurde.
Partidul lui Petkov, „Continuăm Schimbarea”, va primi acum un mandat pentru o nouă tentativă de formare a guvernului, o sarcină dificilă.
În cazul în care nicio majoritate nu va fi formată, Bulgaria se va îndrepta spre un nou scrutin legislativ, al patrulea în ceva mai mult de un an.
Noile sondaje de opinie par să avantajeze partidul GERB, al lui Borissov, precum și partidele proruse, cum ar fi partidul naționalist Renașterea – cel menționat de Petkov – în condițiile în care problemele economice și războiul din Ucraina polarizează societatea.
„Avânt Bulgaria”, un alt partid naționalist prorus înființat de Stefan Ianev, ministrul demis al apărării, ar putea și el să obțină un scor bun în alegeri.