Potrivit calendarului stabilit de PSD și ALDE, marţi, la ora 10.30 vor fi şedinţe de Birou Permanent la Camera Deputaților și Senat, iar la ora 12.00 şedinţe ale plenului atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor pentru convocarea în sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru învestirea Guvernului.
La ora 14.00, vor fi şedinţele conducerilor PSD şi ALDE pentru aprobarea componenţei Cabinetului, iar la ora 15.00 va fi o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru. Aici, fiecare ministru va prezenta prioritățile pentru mandatul în Executiv.
În jurul orei 16.00 – 16.30 premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate Birourile permanente reunite.
Miercuri, 4 ianuarie, între orele 8,00 și 14,00, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare. La ora 15.00 va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului. Iar în cursul serii, la ora 19.00, noul Guvernul votat de Parlament va merge la Palatul Cotroceni, pentru a depune jurământul de credință. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu a anunțat deja că la ora 21.00 vrea să organizeze prima ședință de Guvern, la Palatul Victoria.
Cine sunt miniștrii din Cabinetul Grindeanu – surse
Noul Guvern, așa cum se conturează, pe surse, este mai mare, ca număr de ministere decât Guvernul actual. ALDE va deţine trei sau patru ministere: Cultură, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul. Cabinetul Grindeanu va avea patru noi ministere, faţă de Guvernul actual, care devin ministere pline: Turism, Ape şi Păduri, Români de pretutindeni şi IMM-uri şi Antreprenoriat. Până la acest moment, sunt vehiculate următoarele nume pentru preluarea ministerelor:
Ministerul Economiei – Mihai Tudose
Ministerul de Finanţe – Cristian Socol, Viorel Ştefan
Ministerul Fondurilor Europene – Marius Nica
Ministerul Mediului -Daniel Constantin (ALDE)
Ministerul Educației – Sorin Câmpeanu (ALDE), Mihnea Costoiu
Ministerul Apărării – Georgian Pop
Ministerul de Interne – Gabriel Vlase, Mihai Fifor
Ministerul de Justiţie – Florin Iordache
Ministerul Afacerilor Externe – Natalia Intotero, Bogdan Aurescu
Ministerul Agriculturii – Daniel Botănoiu
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație Publică- Sevil Shhaideh, Lia Olguța Vasilescu
Ministerul pentru Tineret şi Sport – Gabriel Petrea
Ministerul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall
Ministerul Transporturilor – Mihai Fifor
Ministerul Sănătăţii – Dinu Cristina Elena, Sorina Pintea, Florian Popa
Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu
Ministerul Energiei – Iulian Iancu, Andrei Gerea
Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor – Florin Jianu
Ministerul Apelor şi Pădurilor – Doina Pană
Ministerul Culturii: Daniel Barbu (ALDE)
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – Steluţa Cătăniciu/Graţiela Gavrilescu