Generalul șef al armatei Waker-Uz-Zaman a anunțat că Hasina, în vârstă de 76 de ani, a plecat din Bangladesh, că el preia controlul în ceea ce a numit „un moment critic pentru țara noastră” și va stabili un guvern interimar.

„Îmi asum responsabilitatea acum și vom merge la președinte și vom cere să formăm un guvern
interimar care să conducă țara între timp”, a spus șeful armatei.

Potrivit informațiilor apărute în presă, Sheikh Hasina a zburat cu un elicopter militar împreună cu sora ei, către un stat din India. Canalul de televiziune CNN News 18 a relatat că aceasta a aterizat în Agartala, capitala statului Tripura, din nord-estul Indiei.

Anunțul șefului armatei a venit după ce protestatarii au luat cu asalt reședința oficială a premierului din capitala, Dhaka.

„A fugit din țară, a fugit din țară”, au strigat unii manifestanți.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Protestatarii din Dhaka s-au urcat și pe o statuie mare a liderului independenței, Sheikh Mujibur Rahman, tatăl lui Sheikh Hasina, și au început să-i lovească capul cu un topor.

Zeci de decese

Bangladeshul a fost cuprins luna trecută de proteste ale studenților, marcate de incidente violente, din cauza unui sistem de cote pentru locurile de muncă guvernamentale, manifestanții acuzând că acestea sunt alocate în mod disproporționat descendenților luptătorilor pentru libertate din războiul de independență din 1971.

Totul s-a transformat într-o încercare de înlăturare a lui Sheikh Hasina, care a câștigat al patrulea mandat consecutiv de premier în ianuarie, în urma unor alegeri boicotate de opoziție.

Studenții au făcut apel luni la un marș către Dhaka, în ciuda unei interdicții naționale, pentru a forța demisia premierului, la o zi după ce în ciocnirile din întreaga țară au fost ucise aproape 100 de persoane. Aproximativ 150 de persoane au murit în timpul protestelor luna trecută.

Foto: Hepta, Profimedia

Urmărește-ne pe Google News