Update ora 21:50 Ministerul Finanțelor a făcut public, luni seara, proiectul unei ordonanțe de urgență care legiferează măsurile anunțate de premier. Punctul de amendă va rămâne înghețat la 145 de lei și anul viitor, iar pensiile speciale din administrația locală nu vor intra în vigoare în 2021.
Florin Cîțu a declarat că bugetul pe anul 2021 va fi construit pe un deficit de 7% din Produsul Intern Brut (PIB).
Principalele măsuri anunțate:
- înghețarea salariilor din domeniul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020 până la realizarea unei analize privind o serie de excepții ce au fost introduse în legea salarizării bugetare.
- prelungirea amânării ratelor pentru românii afectați de criza generată de pandemie. Aceasta expira la 31 decembrie 2020. „Am găsit o soluţie prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper ca în zilele următoare să avem detaliile”, a declarat premierul.
- prelungirea măsurilor de ajutorare a companiilor afectate de pandemie până la finalul lunii iunie 2021. Este vorba de șomajul tehnic și decontarea sumelor prin intermediul programului de muncă flexibilă, în care angajatorii primesc 41,5% dintr-un salariu pentru menținerea salariaților respectivi.
- modificarea programului IMM Invest astfel încât să apară o componentă privind agricultura. Este vorba de Agro IMM Invest, unde vor exista garanții de un miliard de lei.
- schema de ajutor de stat pentru Horeca, schema are buget de 500 de milioane de euro.
- impozitul specific pentru companiile din Horeca va fi amânat până în martie 2021.
- voucherele de vacanță de 1.450 de lei vor fi acordate și în 2021 pentru stimularea turismului românesc.
La bugetari, salariile nici nu se taie, dar nici nu mai cresc
Cîțu a subliniat că salariile nu vor fi reduse în domeniul bugetar.
„Nu sunt adeptul tăierii salariilor. În acest moment analizăm însă dacă legea actuală e eficientă privind salariile din domeniul public, au apărut o serie de anomalii și excepții. Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatele, iar până atunci veniturile angajaților se mențin la nivelul lui decembrie 2020, la nivelul local și central”.
Florin Cîțu:
Măsurile vor fi adoptate printr-o ordonanță de urgență.
Salariul minim crește cu 40 de lei
Cîțu a mai anunțat majorarea salariului minim cu 3,1%, peste nivelul de 1,8% al inflației. Anterior, Guvernul a postat pe Facebook că salariul minim va crește de la 2.230 la 2.300 de lei brut.
În mână, această majorare de 70 de lei va fi de doar 40 de lei, de la 1.346 la 1.386 de lei.
Cîțu a spus că patronatele au dorit înghețarea salariului minim, în vreme ce sindicatele au dorit o creștere de 7%.