„Am sesizat ieri Curtea Constituțională. Eu aș spune așa, cred că dacă decizia Curții Constituționale ne dă nouă dreptate voi veni public și voi cere demisia președintelui Camerei Deputaților și Senatului pentru ceea ce au făcut în această perioadă. Deci dacă decizia CCR ne este favorabilă nouă voi cere demisia celor doi”, a declarat Florin Cîțu, joi, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
Întrebat dacă va participa, joi, la citirea moțiunii în Parlament, Cîțu a răspuns: „Nu, eu nu girez astfel de acte în Parlamentul României.
Moțiunea de cenzură inițiată de USR-PLUS și AUR urmează să fie citită joi la ora 16.00, în ședința plenului reunit al Parlamentului.
Decizia a putut fi luată în ședința Birourilor Permanente, care azi a avut cvorum, în schimb, votarea moțiunii de cenzură este amânată până când se pronunță Curtea Constituțională pe sesizarea depusă de Guvern.
„Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvernul României prin premierul Florin Cîţu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Nu pentru că doresc să se dezbată moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere, această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituţională”, a declarat Ludovic Orban, joi, în Parlament.
Curtea Constituțională a României va dezbate, după 15 septembrie, sesizarea premierului Florin Cîțu privind moţiunea USR PLUS. Șeful executivului acuză în document că au fost încălcate procedurile de inițiere și depunere a moțiunii, referindu-se la scandalul semnăturilor electronice, și susține că Parlamentul a anunțat prea târziu Guvernul despre moțiune.
În document se mai arată că președintele Camerei Deputaților a avut un „comportament neconstituțional și neloial” neinformând Guvernul, în sarcina birourilor permanente fiind verificarea semnăturilor.