„Guvernul nu ar trebui să mai intervină, pentru că există un reglementator. Aş vrea să văd exact care a fost evaluarea şi cum de s-a ajuns aici. Mă voi asigura că toți clienţii de la City Insurance nu vor avea de suferit de pe urma acestei situaţii. Vom vedea dacă şi-a făcut ASF-ul treaba, nu am în acest moment acest răspuns. Vreau să văd exact evaluarea celor de la ASF şi, după aceea vom lua o decizie”, a declarat Florin Cîțu, citat de agenția News.ro.
„Falimentul, parte din capitalism”
„În acelaşi timp, falimentul este parte din capitalism, este parte dintr-o economie de piaţă. Aş vrea să văd dacă falimentul a fost ascuns. Dacă cumva situaţia era mai veche şi a fost ascunsă, atunci ar fi o problemă, dar falimentul este o parte din economia de piaţă”, a afirmat primul ministru, după ce a participat la Biroul Permanent al PNL.
Acesta a menţionat că Fondul de Garantare se va asigura că niciun client nu va pierde poliţa pentru care a plătit la acest asigurător.
„O să vedem dacă a fost fraudă sau nu”
„Este important să vedem dacă a fost fraudă sau nu acolo. Asta e important din punctul statului de vedere. În rest, trebuie să ne obişnuim că în economiile de piaţă să dea şi faliment companiile, asta este o chestie naturală şi vor apărea altele care le vor lua locul”, a adăugat premierul.
Sorin Pâslaru, redactorul-șef al Ziarului Financiar, a explicat într-un editorial de ce vom plăti cu toții din buzunar falimentul City Insurance, care s-a întâmplat sub ochii autorităților, deși a avut prime suscrise de 500 de milioane de euro în 2020 și despăgubiri plătite de 270 de milioane de euro.
În acest context, gazetarul s-a întrebat cum a putut să dea greș Autoritatea de Supraveghere Financiară, având în vedere că „se spune că (City Insurance – n.r. ) ar fi prezentat documente false privind existenţa unor conturi de câteva zeci de milioane de euro la o bancă elveţiană. De patru ani tot prezintă ASF-ului aceste conturi şi abia acum ASF a descoperit”.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat starea de insolvenţă a societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A şi a decis vineri, 17 septembrie, retragerea autorizației de funcționare. Astfel, a fost demarată procedura falimentului împotriva societății.
ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator temporar al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.
Fondul de Garantare va plăti polițele asiguraților companiei, care până la intrarea în capacitate de plată a fost cel mai mare asigurător din România și cel mai mare emitent de polițe RCA din țară, cu trei milioane de clienți. Polițele City Insurance sunt valabile până la data expirării.
ASF spune că de la începutul lunii aprilie a sesizat Ministerul Public, dar și alte autorități ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A.
Premierul Florin Cîțu anunțase miercuri, 15 septembrie, că Executivul pregătește două ordonanțe de urgență din cauza situației de pe piața asigurărilor, prin care se încearcă să se prevină explozia prețurilor la asigurările RCA.
Un proiect se referă la posibilitatea ca păgubiții să poată primi banii, chiar dacă falimentul City Insurance nu este pronunțat definitiv în justiție, iar altul vizează modul de stabilire a prețurilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro