„Aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu Ministerul Finanţelor sau aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii”, a completat premierul.

„Referitor la situația de la Spitalul Foișor: este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”, a mai spus Cîțu, reluând afirmația pe care a făcut-o și astăzi, 11 aprilie, în conferința de presă.

Întrebat cine e responsabil pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Foişor, premierul a replicat:

„Am spus că această mutare nu e prima făcută. Au mai fost astfel de spitale transformate COVID şi pacienţii au fost transferaţi în alte spitale, dar în acelaşi timp şi eu ca şi dumneavoastră sunt foarte supărat pe ceea ce am văzut la televizor. Detaliile tehnice vi le-a explicat şi domnul Arafat, poate o să le explice şi domnul ministru al sănătăţii. Vreau să vă spun că aşa cum fiecare contribuabil are legătură cu Ministerul Finanţelor sau aşa cum fiecare elev are legătură cu Ministerul Educaţiei, şi fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătăţii”.

Nu cred că este normal după ce se ia o decizie să intervină prim-ministrul să vorbească și cu primarul Bucureștiului, și cu manageri, și cu manageri de la DSP, să se implementeze o decizie luată de toată lumea în cunoștință de cauză.

Florin Cîțu:

În contextul în care unii liberali au afirmat că vor propune remanierea lui Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, premierul Cîțu declarase înainte de intervenția sa pe Facebook, că astfel de decizii sunt luate de premier, nu se discută, ci vor fi anunţate.

Vlad Voiculescu: „Am văzut zilele acestea prea mult zgomot politic”

În contextul evacuării pacienților de la Spitalul de Ortopedie Foișor din București, ministrul sănătății a spus, duminică, în conferința de duminică, organizată în același timp cu cea a premierului, că în ultimele zile a remarcat „prea mult zgomot politic”.

„Spitalul Foișor nu este sub autoritatea Ministerului Sănătății, ci a Primăriei Capitalei. Mai pe scurt și mai pe românește, Ministerul Sănătății nu poate decide peste un manager de spital aflat în subordinea unei primării, chiar dacă vorbim despre o situație de criză. Lucrurile pot fi blocate, fie din interes mediatic, politic, fie dintr-o neînțelegere a situației de criză în care sistemul sanitar se află”, a spus Vlad Voiculescu.

Evacuarea cu probleme a Spitalului Foișor ascunde mai multe săptămâni în care mai multe tabere s-au luptat pentru ca spitalul să nu fie făcut unitate de suport COVID.

Unitatea a fost propusă într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății pe 25 martie, însă în forma finală din 5 aprilie nu a mai apărut. Decizia a venit după ce pe 2 aprilie managerul spitalului a trimis o adresă Ministerului Sănătății în care susținea că unitatea nu poate trata pacienți COVID.

Peste 100 de pacienți au fost evacuați din Spitalul Foișor vineri noapte, pentru a elibera 26 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID, întrucât instituția urma să devină de azi, 10 aprilie, spital dedicat bolnavilor de coronavirus.

Dintre cei 105 pacienți, 11 au fost internați în alte patru spitale din București, unul la Buzău și altul la Galați.

Conform instituției conduse de Vlad Voiculescu, eliberarea paturilor era necesară pentru că „de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei”.

Ministerul Sănătății a susținut că Spitalul Foișor știa vineri, la ora 11.00, că se pregătește evacuarea pacienților, dar la ora 19.00, managerul Ioan Stoica „încă nu întocmise documentele necesare”.

Spitalul Foișor a început să primească sâmbătă pacienți cu COVID-19.

 
 

Urmărește-ne pe Google News