UPDATE ora 16:07: Premierul Florin Cîțu a prezentat, la sediul Guvernului, Planul Național de Redresare și Reziliență, depus luni, 31 mai, la Comisia Europeană.

„Vestea bună, PNRR a fost depus la Comisia Europeană luni și astăzi îl prezentăm în detaliu. Este un program foarte important pentru România, acest program a fost lansat când eu eram ministru al finanțelor, anul trecut”, a spus Florin Cîțu.

Șeful Executivului a vorbit apoi despre planurile Guvernului și despre modul cum vor fi împărțiți banii europeni.

„Banii vor fi folosiți pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, sute de școli și de creșe, în special vom construi și vom renova zeci de spitale”, a spus Cîțu, la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a subliniat apoi că există „o premieră” după Revoluție, anume că România va avea un spital construit „cred că în 2024”.

Partea importantă, vom avea un spital construit, cred că în 2024, și asta este o premieră a ultimilor 33 de ani. Deci, vom avea un spital în 2024. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale.

Premierul Florin Cîțu:

Șeful Executivului a vorbit și despre sectoarele care vor primi banii europeni.

„Sunt trei mari sectoare care primesc bani în acest program: Transporturi – 7,6 miliarde de euro, Educația – 3,6 miliarde de euro și Sănătatea – 2,4 miliarde de euro”, a mai spus Florin Cîțu.

UPDATE ora 16:00: Guvernul României a dat publicității PNRR în forma integrală. Documentul are 1.203 pagini.


Premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, vor prezenta public, miercuri, 2 iunie, la ora 16.00, la Palatul Victoria, Planul Național de Redresare și Reziliență, a informat Guvernul României.

Pe 26 mai, prim ministrul Florin Cîțu a prezentat în Parlament situația la zi a negocierilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență și a oferit câteva date. În aceeași zi, Palatul Victoria a anunțat că pe 2 iunie va publica integral PNRR „către publicul larg și jurnaliști”.

Ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a anunțat luni, 31 mai, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 29,2 miliarde de euro, a fost depus la Bruxelles.

În baza PNRR, România ar putea primi de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Banii care vor fi alocați de Uniunea Europeană prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News