Aflat în vizită în România, unde a vizitat trupele olandeze staționate la baza Cincu, Mark Rutte a fost întrebat de jurnaliști de motivul pentru care se opune aderării României la spațiul Schengen, la finalul declarațiilor comune susținute alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.
„Olanda nu este, în principiu, împotrivă, noi zicem că toate țările care îndeplinesc condițiile trebuie să adereze la spațiul Schengen, România a făcut foarte mulți pași în direcția bună în ultimii ani. În același timp, spunem noi că aderare la Schengen poate fi vorba când toate condițiile sunt îndeplinite avem și un mecanism de monitorizare, avem și mecanism colaborare și verificare, pașii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură și după o să vorbim mai departe”, a afirmat premierul olandez.
Întrebat dacă poate să dea un termen privind aderarea României, premierul olandez nu a oferit unul, ci a precizat că acest pas trebuie făcut „într-o manieră corectă”.
„De aceea am menționat MCV, trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Despre corupție, crimă organizată, despre asta e MCV și apoi trebuie să apreciem împreună. Despre Schengen – misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă, așteptăm rezultatele, deci nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar”, a mai spus premierul Rutte.
Până la întrebarea jurnalistului, premierul olandez nu a vorbit deloc despre subiectul aderarea României la spațiul Schengen. Doar președintele Iohannis a amintit, în declarația sa, că „am discutat cu premierul Rutte și despre așteptarea legitimă a României de a adera la Schengen și a cetățenilor de a adera”.
Înainte de declarațiile premierului olandez, ambasadorul Țărilor de Jos la București a afirmat pentru Europa Liberă că în acest moment țara pe care o reprezintă nu are informații din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spațiul Schengen.
În ultima perioadă, atât președintele Iohannis, cât și premierul Ciucă au vorbit despre posibilitatea ca România să adere la spațiul Schengen, în luna decembrie.
Până acum, trei țări importante s-au opus în trecut aderării României la Schengen: Olanda, care a fost cea mai vocală, Germania, dar mai voalat, și Franța. Recent însă, cancelarul german a declarat că „România, alături de Bulgaria și Croaţia, îndeplinește criteriile de aderare la Spaţiul Schengen”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 13.10.2022, 07:57
Vezi Klaus dacă i ai dat banul înainte prestatoarei?Doar 44 milioane, 2 vedete inutile. S a îmbrăcat și a plecat acasă înainte de... 😀
Jumbo • 13.10.2022, 07:44
Klaus, ți a venit unul din stăpâni, baaaaa😀. I ai pregătit biciul, costumul de piele, funiile??? 😀😀😀. Cică vrea sa divorțeze de soț, ai grija, cere Schengen ul inainte😀😀😀