„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci, așa cum s-a făcut de fiecare dată, Autoritatea Națională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, odată ce legea a fost aprobată, normele tehnice să prevadă și modul în care soluționează această problemă”, a spus Nicolae Ciucă după ce a particpat la lucrările Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România, la Grand Hotel Bucharest, fostul Intercontinental.
Ce spune ANRE
Instituția de reglementare în energie a precizat însă ulterior, tot miercuri, 14 decembrie, că numai anumite categorii de persoane vor trebui să depună cerere și declarație pe proprie răspundere pentru a beneficia de preț plafonat, nu majoritatea românilor.
„Numai clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum şi clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de preţul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu trebuie să depună Cerere şi Declaraţie pe proprie răspundere la furnizor”, a precizat ANRE, care a anunțat că restul clienţilor casnici beneficiază de preţ plafonat în mod automat fără alte formalităţi.
„Pentru a uşura procedura, ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relaţia cu furnizorul. Atât Cererile, cât şi Declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic. Modelele pot fi descărcate de pe pagina oficială de internet a ANRE, www.anre.ro”, se mai arată în comunicatul instituției.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 13 decembrie, legea privind „măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale”. Astfel, plafonul de preţ pentru toţi consumatorii, indiferent de consumul de energie, a fost stabilit la 1,3 lei/kWh. Legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial și va fi valabilă până în 2025.