Nicolae Ciucă a precizat, în răspunsul său transmis de Guvern, că „acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată”.
Premierul a adăugat că teza sa de doctorat cuprinde, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, și experiența lui acumulată în misiunile reale și exercițiile la care a participat, anume „Misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002)”, pe care le-a numit „contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată”.
Nicolae Ciucă a subliniat apoi că a cerut analizarea lucrării sale de către Comisia de Etică a UNAp, deoarece „consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme”.
„Am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare”, a menționat Nicolae Ciucă. Acesta a continuat spunând că „în măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU”.
PressOne a publicat azi o investigație din care reiese că Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAP).
Potrivit Emiliei Șercan, cea care semnează articolul și care a dezvăluit până acum zeci de plagiate, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la UNAp, una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Pe lângă cele două teze, potrivit investigației, Ciucă a preluat conținut și din două cărți.