Discuțiile au vizat analiza evoluției economiei României în contextul crizelor din ultimii ani.
„Premierul a arătat că țara noastră a reușit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creștere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creșterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002”, a transmis Guvernul într-un comunicat de presă.
Totodată, Nicolae Ciucă a vorbit despre importanța aderării țării noastre la OCDE, acest lucru fiind privit „ca obiectiv național, după intrarea în NATO și UE”.
În plus, premierul a cerut o mai mare susținere pentru economia Republicii Moldova, afectată de războiul declanșat anul trecut de Rusia în Ucraina și a arătat măsurile pe care România le-a luat pentru sprijinul Moldovei, precum asigurarea de curent electric, gaze naturale, lemne pentru perioada iernii, precum și asistență în procesul de integrare europeană.
Scăderea inflației, o prioritate a Guvernului
De asemenea, șeful Executivului a transmis în discuțiile cu reprezentantul FMI la București că România are ca prioritate și scăderea inflației „în perioada următoare”, în contextul în care anul 2022 s-a încheiat cu o rată anuală a inflației de 16,4%, iar față de decembrie 2021, rata inflației este dublă.
Ministrul PSD de finanţe, Adrian Câciu, a afirmat pe 12 ianuarie că rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul lui 2023, susținând că puseul inflaţionist s-a încheiat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro