Concret, Statele Unite ale Americii vor acorda României un împrumut de peste 3 miliarde de dolari pentru construirea a două reactoare la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Este vorba despre un prim împrumut de 50 milioane de dolari, pentru lucrări preliminare, şi de un împrumut ulterior de 3 miliarde de dolari pentru construcţia efectivă a celor două reactoare.

„În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Potrivit șefului Executivului, sumele reprezintă aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare.

El a subliniat că faza de construcție efectivă a celor două reactoare se va termina în 2030.

„Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Cea de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030”, a precizat Ciucă.

Președintele Iohannis, prezent la Conferința ONU din Egipt

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie, care a avut loc cu ocazia Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh, în Egipt.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a spus Klaus Iohannis.

 
 

Urmărește-ne pe Google News