„Cartea istoriei noastre comune are multe pagini care ne umplu în secolul XXI de consternare, oroare și rușine profundă”, a declarat Rutte în timp ce vorbea la Arhivele Naționale Olandeze, adăugând că aceste pagini nu pot fi pur și simplu șterse cu scuze. „Nu putem șterge trecutul, ci doar să-l înfruntăm”, a spus acesta.
„Timp de secole, statul olandez și reprezentanții săi au facilitat, stimulat, conservat și profitat de sclavie”, a adăugat Rutte, catalogând-o drept o „crimă împotriva umanității”.
Alți șapte miniștri și reprezentanți ai statului au călătorit în Surinam și în șase foste colonii insulare din Caraibe, unde au făcut luni o declarație similară în numele guvernului.
Planurile cabinetului condus de Rutte au fost făcute publice luna trecută și au fost criticate de o serie de grupuri civice. Militanții au susţinut că 1 iulie ar fi fost o dată mai potrivită, fiind data care marchează 150 de ani de la abolirea efectivă a sclaviei în Olanda.
Presiunea pentru prezentarea unor scuze oficiale din partea guvernului olandez a crescut în ultimele luni. În ultimele 18 luni, primarii din Amsterdam, Rotterdam, Utrecht și Haga, precum și conducerea băncii centrale a Olandei, au cerut scuze pentru rolul instituțiilor lor în sclavie și pentru îmbogățirea din aceasta.
Scuzele oficiale includ, de asemenea, fonduri pentru un muzeu al sclaviei și pentru proiecte de conștientizare.
Pe parcursul celor 250 de ani în care olandezii au finanțat o „Epocă de aur” economică și culturală, Țările de Jos au exploatat peste 600.000 de persoane din Africa și Asia – aproximativ 5% din cele 12 milioane de oameni înrobiți de europeni între secolele XVII și XIX.
Anterior, Rutte a declarat că nu va cere scuze pentru rolul statului olandez în sclavie, argumentând că acest lucru ar avea „doar un efect polarizator”. Cu toate acestea, el a recunoscut, în timpul discursului de luni, că și-a schimbat modul de gândire cu privire la felul în care statul olandez ar trebui să abordeze trecutul său sclavagist.
„Pentru mult timp, nu am crezut că este posibil să ne asumăm responsabilitatea într-un mod semnificativ pentru ceva care a fost cu atât de mult timp în urmă și la care niciunul dintre noi nu a luat parte”, a spus Rutte. „Cu toate acestea, m-am înșelat, pentru că secole de opresiune și exploatare persistă aici și acum: în stereotipurile rasiste, în modelele discriminatorii de excludere, în inegalitatea socială”, a mai spus premierul olandez.