“Planul este cu bun de tipar, de ieri, aţi făcut un lucru extrem de benefic şi util. Acest plan va schimba strategia de dezvoltare a Românei şi viziunea asupra modului în care România trebuie să se dezvolte. Sunt convins că prin acest Plan vom reuşi să asigurăm o dezvoltare accelerată a României, o creştere economică care să fie bazată pe piloni sustenabili”, a spus premierul, la începutul şedinţei Executivului.
Şeful Executivului a cerut miniştrilor ca, până la sfârşitul săptămânii, să finalizeze actele normative necesare pentru implementarea măsurilor prevăzute în acest Program.
Este vorba de Ministerul Finanțelor Pubice, Ministerul Fondurilor Europene, care trebuie să urmărească implementarea procedurilor, inclusiv cele la nivel european, pentru accesarea fondurilor europene şi schemele de ajutor de stat.
Orban i-a cerut ministrului finanţelor, Florin Cîţu să identifice resurse suplimentare de la finanţatorii instituţionali, pentru a finanţa acest “proiect ambiţios”.
“Într-un termen de maxim o lună să avem toate instrumentele pentru punerea în practică a Planului de relansare economică. Am spus că reclădim România, de fapt o modernizăm”, a mai spus Orban.
Planul de relansare economică gândit de Guvern conține acordarea de granturi pentru firmele mici, scheme de ajutor pentru plata chiriilor companiilor, ajutoare și investiții. Programul Start-Up Nation se va transforma în Star-Tech Innovation, iar banii se vor da firmelor inovative.
De asemenea, vor exista ajutoare de stat pentru multinaționale și garanții pentru credite.
Planul conține proiecte pe mai mulți ani, cele mai ambițioase fiind cele pe infrastructură, care s-ar termina în 2030.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!