În comentariile făcute la Summitul Internațional al Securității Alimentare, desfășurat în capitala Ucrainei, Morawiecki a declarat că Rusia „și-a supraestimat propriul potențial militar și știe deja că victoria pe câmpul de luptă ar putea să nu fie realizabilă”.

„Prin urmare, Moscova caută alte metode pentru a înfrânge Ucraina. În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia în rândul civililor”, a continuat șeful guvernului de la Varșovia.

„Aceste metode de război total se află de mult timp în arsenalul rusesc”, a declarat Mateusz Morawiecki, în cadrul celei de-a 90-a comemorări anuale a victimelor Holodomorului, foametea din epoca sovietică care a ucis milioane de oameni în iarna anului 1932-1933.

„Rusia luptă pentru a reconstrui un imperiu și știe că un imperiu este construit pe oase și cadavre de oameni nevinovați. Exact ca acum 90 de ani, în timpul Holodomorului”, a adăugat premierul polonez.

Comentariile lui Morawiecki vin nu numai în contextul în care lumea se confruntă cu o criză alimentară globală, agravată de războiul Rusiei, ci și în condițiile în care mulți ucraineni sunt lipsiți de încălzire, apă și electricitate din cauza atacurilor repetate și masive ale rușilor asupra infrastructurii civile.

Kievul a lansat sâmbătă programul „Cereale din Ucraina” („Cereals from Ukraine”) pentru a face mai ușor exportul de grâne către cele mai sărace țări din Africa. În cadrul acestei iniţiativei, până la jumătatea anului 2023 vor putea fi trimise până la 60 de nave cu cereale ucrainene în unele dintre cele mai sărace țări din Africa, a anunțat președintele Zelenski. Programul a fost lansat cu ocazia comemorării Holodomorului.

Zelenski a precizat că navele cu grâne care pleacă din portul ucrainean Odesa pot ajunge în puncte precum Sudan, Yemen sau Somalia, dar numai atât timp cât vor veni finanțări internaționale pentru subvenționarea cerealelor. Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina a strâns aproximativ 150 de milioane de dolari din peste 20 de state și din Uniunea Europeană pentru a exporta cereale în țări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News