Premierul lusitan a precizat că țara sa a aprobat desfăşurarea de forţe portugheze în România pentru întărirea activităţilor NATO pe flancul estic al alianței imediat după invazia Rusiei din Ucraina.
„Lumea este martoră la această suferinţă umană şi la pierderile de vieţi omeneşti. Apreciez România, ca vecină a Ucrainei, pentru poziţia ei şi pentru eforturile făcute în prima linie de răspuns la această criză umanitară. Izbucnirea conflictului din Ucraina, după invazia Rusiei pe 24 februarie, a provocat schimbări majore în ce priveşte securitatea Europei”, a spus Antonio Costa.
„În acea zi, pentru a întări postura de apărare a NATO, Portugalia a aprobat desfăşurarea de forţe portugheze în România pentru întărirea activităţilor NATO pe Flancul Estic. Aliaţii au transmis un mesaj ferm Rusiei: un atac împotriva unui aliat este considerat ca un atac împotriva noastră, a tuturor”, a precizat Antonio Costa.
Conducerea Rusiei trebuie să nu aibă nicio îndoială în ce priveşte unitatea şi determinarea noastră de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, este angajamentul nostru comun din articolul V al tratatului de la Washington
Antonio Costa, premierul Portugaliei:
Oficialul portughez, care a vizitat joi, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi omologul român, Nicolae Ciucă, Batalionul 1 Instrucţie „Olt”, din localitatea Caracal, judeţul Olt, a mulţumit pentru modul în care România a primit trupele portugheze dislocate.
„Vreau să salut şi profesionalismul forţelor armate române care au făcut integrarea contingentului nostru foarte uşoară. Sunt sigur că, lucrând împreună, forţele ţărilor noastre îşi vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi îşi vor creşte capacitatea de operare pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă astăzi”, a spus Antonio Costa.
Premierul Portugaliei a dat asigurări că ţara sa va rămâne un contributor de încredere la securitatea şi la valorile comune ale comunităţii Nord-Atlantice.
Președintele Klaus Iohannis i-a mulţumit premierului Antonio Costa pentru prezenţa militarilor portughezi în România.
FOTO: EPA