Demisia neașteptată a lui Dmitri Medvedev, un vechi aliat al lui Vladimir Putin, vine pe fondul unei scăderi în popularitate pentru liderul de la Kremlin, din cauza situației economice din țară și în special din cauza reformei pensiilor, care îi împinge pe cetățeni să muncească mai mult.

Decizia a venit după mesajul adresat de Vladimir Putin Adunării Federale, în care liderul rus dădea startul unei reforme constituționale.

„Ați fost cu toții martorii mesajului președintelui Rusiei, Vladimir Vladimirovici, în calitatea lui de președinte, a desemnat nu doar prioritățile activității în țara noastră în următorul an, însă și un șir de schimbări fundamentale în Constituția Rusiei. Aceste rectificări, când vor fi adoptate, cel mai probabil, vor fi efectuate după discuții, așa cum s-a menționat, vor presupune schimbări semnificative nu doar într-un șir de articole ale Constituției, dar și în întregul raport între puteri”, a spus Medvedev la o întrevedere cu Putin, potrivit Sputnik News.

În acest context este evidentă că în noi, guvernul Rusiei, trebuie să oferim președintelui țării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare. Ar fi corect ca în conformitate cu articolul 117 al Constituției Federației Ruse, guvernul rus să demisioneze în corpore

Premierul demisionar al Rusiei, Dmitri Medvedev

Vladimir Putin a anunțat miercuri o serie de schimbări ale Constituției Rusiei, pentru întărirea rolului parlamentului.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului. Astfel, legislativul va alege şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului.

Preşedintele îşi va păstra dreptul de a demite orice membru al guvernului, atribuţia de numi şefii tuturor structurilor de securitate şi îi va putea demite pe preşedinţii Curţilor Supremă şi Constituţională, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat însă că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale ”la două mandate succesive”.

Cine va fi noul premier?

Potrivit agenţiei Reuters, printre posibilii viitori premieri s-ar putea număra primarul Moscovei, Serghei Sobianin, ministrul economiei Maxim Oreşkin sau cel al energiei, Aleksandr Novak.

Cât despre Medvedev, după ce va părăsi postul de premier, acesta va fi adjunctul lui Putin la conducerea Consiliului de Securitate al Rusiei, după cum a precizat liderul de la Kremlin.

Medvedev a ocupat funcția de premier din 2012 și până în prezent. În prealabil, el a fost președinte, din 2008 până în 2012, frâiele țării fiind ținute tot de Putin însă, din postura de premier.

Rocada fusese impusă de limitările constituționale, care îi interziceau lui Putin să dețină mai mult de două mandate succesive.

 
 

Urmărește-ne pe Google News