Heger i-a dat lui Orban accesoriul vestimentar la summitul liderilor țărilor grupului de Visegrad (V4), desfășurat în Slovacia.
Premierul ungar a fost aspru criticat de vecinii săi europeni pentru că a făcut recent propagandă „Ungariei Mari” la un meci de fotbal. O hartă de pe fularul său prezenta granițele fostului regat al Ungariei – pierdut în urma Tratatului de la Trianon din 1920 – care includea părți din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia și Ucraina de astăzi.
Ministerul român de Externe l-a acuzat pe Orban de „revizionism”, în timp ce Kievul a cerut „scuze oficiale” din partea Budapestei.
Ministrul de externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, a calificat, de asemenea, fularul cu simbolism istoric drept unul „dezgustător”, vorbind despre „vârful unui iceberg şi un moment în care trebuie să se ia poziţie”.
„Am observat că Viktor Orban are un fular vechi, așa că astăzi i-am dat unul nou”, a scris Heger pe Facebook, adăugând că „se apropie iarna”. Pe fularul făcut cadou se pot vedea simbolurile Slovaciei.
Ive welcome HU PM Viktor #Orban to #V4 summit in #Kosice and as winter is approaching gave him a new #scarf #scarfgate. pic.twitter.com/zXVrRxWWim
— Eduard Heger (@eduardheger) November 24, 2022
Și Orban a distribuit o imagine cu el purtând noul fular slovac alături de Heger, dar nu a abordat imediat subiectul.
„Trăiască prietenia ungaro-slovacă”, a scris șeful guvernului de la Budapesta, pe Twitter. „Summitul V4 este pe cale să înceapă. Mă aștept la o întâlnire extraordinară cu (premierul polonez) Mateusz Morawiecki, Eduard Heger și (premierul ceh) Petr Fiala”, a adăugat Orban.
Long live Hungarian-Slovak friendship! The #V4 Summit is about to start. I expect a great meeting with @MorawieckiM @eduardheger and @P_Fiala 🇭🇺🇵🇱🇸🇰🇨🇿 pic.twitter.com/oV0fhnjBIt
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) November 24, 2022
Orban respinsese anterior criticile referitoare la fular, argumentând că „echipa națională de fotbal a Ungariei este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde locuiesc”.
Pierderea a două treimi din teritoriul țării după Primul Război Mondial este considerată o tragedie națională de o mare parte a societății ungare.
Se așteaptă ca liderii celor patru țări europene din grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) să discute despre politica externă și despre sancțiunile impuse în urma invaziei ruse din Ucraina.
Reuniunea de la Kosice este prima din ultimele luni, după ce delegații cehi au boicotat reuniunile anterioare ale V4 din cauza legăturilor strânse pe care Ungaria le are în continuare cu Moscova.
Ungaria este singura țară membră a NATO – în afară de Turcia – care nu a ratificat încă aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.
Foto: Eduard Heger/ Twitter
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina