Încă de la ora 10:00, oameni veniţi din toată ţara au început să îşi strige nemulţumirea în faţa Guvernului României. Până la ora 11:00, deja în Piaţa Victoriei se strânseseră aproximativ 3.000 de persoane. Cu toţii fac parte din diferite sindicate ce reprezintă interesele angajaţilor din industria minieră, din sănătate, educaţie, chiar şi sindicatele poliţiştilor au fost prezente la această acţiune de protest.
„Nu suntem de acord cu hotărârea Guvernului, care a decis ca, de anul viitor, contribuţiile sociale ale angajaţilor să nu mai fie plătite de angajator, ci de salariat. Asta înseamnă, practic, o scădere a veniturilor cu 20-30%. Este inacceptabil aşa ceva! Suntem aici pentru a da un ultimatum acestui Guvern. Ei ne-au promis creşteri, iar acum ne dau tăieri. În cazul ăsta nu putem să strigăm altceva decât jos Guvernul mincinos!”, a spus Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, cel care a organizat mişcarea de protest.
Unii dintre oamenii care au participat la miting erau nemulţumiţi de salariile mici pe care le au în prezent, alţii de condiţiile de muncă şi majoritatea au spus că nu sunt deloc satisfăcuţi de modul în care este condus Guvernul de PSD şi premierul Tudose.
În semn de protest faţă de modul în care consideră că au fost trataţi de politicieni, cei peste 3.000 de protestatari s-au întors cu spatele, s-au aplecat şi au arătat fundul Guvernului.
După ce au cerut demisia premierului, o delegaţie a sindicaţiştilor a intrat în Palatul Victoria, iar după aproximativ patru ore de discuţii l-au convins de Mihai Tudose să iasă din Guvern. Acesta a susţinut o declaraţie de presă, în stradă, alături de liderii sindicali.
„Netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, dar să se analizeze implicația acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară și să se găsească soluții legate de acest lucru. În acest sens, vineri dimineață, la ora 10:00, cu toate confederațiile sindicale să avem o întâlnire cu domnul prim-ministru și cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect”, a declarat liderul Cartel Alfa.
În replică, premierul a spus că „dacă se poate să nu mai facem acest transfer, să vedem cum compensăm. De vineri, cum v-a spus și domnul președinte, avem un punct de lucru. Trebuie să vorbim cu toate confederațiile sindicale, ca toată lumea să fie de acord”.
O parte a protestatarilor au plecat, în marş, spre Ministerul Sănătăţii, pentru a cere condiţii de muncă mai bune în spitale şi salarii mai mari atât pentru medici, cât şi pentru rezidenţi şi personalul auxiliar.
La ora 15:00, atât sindicaliştii adunaţi în faţa Ministerului Sănătăţii, cât şi cei de la Guvern au început să plece spre casă, unii dintre aceştia venind de la sute de kilometri pentru a protesta.
Concluzia acestui eveniment a fost că, deocamdată, nu s-a ajuns la nicio concluzie, iar în perioada următoare vor avea loc noi negocieri şi discuţii pe tema modificărilor propuse de Guvern la Legea salarizării.
CITIȚI ȘI:
Fiul lui Michael Schumacher este leit tatăl său: Vreau să câştig titlul mondial în Formula 1 | FOTO
VIDEO EXCLUSIV. Cristian Mungiu: Regret dacă dezamăgesc pe cineva, dar nu plec la Hollywood
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro