UPDATE ora 16.50 Mihai Tudose a revenit asupradeclarațiilor legate de Casa Regală, spunând că este de acord cu statutul de „utilitate publică ca și fundație”, dar nu și cu acordarea de drepturi financiare pentru urmașii Regelui Mihai I.
„Utilitate publică ca și fundatie, da … drepturile urmarsilor, păi nici la alți șefi de stat nu avem acest tip de drepturi”, a comentat premierul Tudose.
UPDATE ora 15.50 „Eu am declarat în nume personal, consider că acel Palat (Palatul Elisabeta – n.r.) – în nume personal, vă spun încă o dată – ar trebui să revină statului român, Casa Regală având domeniile retrocedate de către stat”, a declarat Mihai Tudose, întrebat de jurnaliştii de la Parlament, la ieşirea din plenul reunit al celor două Camere, unde a asistat la şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 28 de ani de la Revoluţia din 1989.
Pe acelaşi subiect, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, aflat lângă Mihai Tudose, a spus: „Mâine (vineri – n.r.) avem Coaliţie, mâine discutăm asta”. Şedinţa Coaliţiei ar urma să se desfăşoare la Parlament, în jurul orei 11.00.
Guvernul este dispus chiar să cumpere Palatul Peleș de la Casa Regală, pentru a trece în proprietatea statului. „Casa Regală are destule proprietăți, nu este nevoie și de alte beneficii”, spune șeful Executivului.
Astfel, Guvernul urmează să dea un aviz negativ pe proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
Proiectul a fost depus la Senat și a rămas blocat la Comisia juridică. Dezbaterea a fost amânată chiar în ziua în care a murit Regele Mihai I.
Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au depus o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.
Potrivit proiectului, prevederile ”vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti”, fiind „nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”.
„Casa Regală a României este o instituţie istorică, păstrătoare a tradiţiilor naţionale şi a valorilor statului român. Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari şi la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forţat să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai şi pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitaţi, dar nu a reuşit, după cum o arată ataşamentul românilor faţă de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită şi de care România are nevoie. În pofida unor paşi importanţi, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce inconveniente, nu numai sieşi, ci şi instituţiilor publice cu care intră în parteneriat, probleme care adresate de acest proiect de lege”, au transmis cei doi președinți ai Parlamentului.
În opinia iniţiatorilor, propunerea legislativă reflectă „recunoaşterea modului exemplar în care Majestatea Sa şi-a făcut datoria faţă de România”.
Principesa Margareta are 60 de zile să elibereze Palatul Elisabeta