UPDATE ora 20.40 ANCOM a făcut publice detaliile noului ”Sistem Alert de avertizare prin SMS în cazuri de urgență.

Potrivit Autorității, sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia ‘cell broadcast messages, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați într-o anumită zonă a unei rețele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene.

Mai multe detalii vor fi disponibile pe măsură ce grupul de lucru va stabili cerințele tehnice, calendarul implementării și responsabilitățile fiecărui participant la acest proiect, a mai transmis ANCOM, într-un comunicat oficial.

UPDATE ora 12.30 ANCOM a preluat gestionarea sistemului de alertare a populației, în cazuri de urgență, precum a fost furtuna de duminică din zona de vest a României.

Este vorba despre un sistem de tip ”Alert”, prin sms, care se va activa la intrarea persoanei în zona vizată de alerta respectivă.

Un grup de lucru din care fac parte reprezentanții ANCOM dar și cei ai operatorilor de telefonie mobilă se va reuni, la ora 15.00, la sediul ANCOM, pentru a stabili detaliile punerii în practică a acestui sistem.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Mihai Tudose a cerut astăzi implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil. ”Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

Soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanţi și experți ai entităților menţionate, care va avea prima întâlnire astăzi, 18 septembrie, ora 15.00.

”Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă, transmise abonaților pe telefonul mobil

”Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situațiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.

Discuțiile de la Palatul Victoria vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut, luni, Guvernului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a cetăţenilor în situaţii de criză.

Aflat la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU, șeful statului a cerut explicații, printr-un comunicat de presă, în cel mai scurt timp, în privința instituțiilor și persoanelor care sunt vinovate de neglijență sau incompetență, în urma tragediei din vestul țării, unde 8 persoane și-au pierdut viața în urma unei furtuni care nu a fost anunțată din timp de meteorologi.

”Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieți omenești și au lăsat în urmă zeci de răniți. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanțe. Totodată, le doresc însănătoșire grabnică celor răniți și le mulțumesc salvatorilor”, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-un comunicat oficial.

Premierul Mihai Tudose a anunțat, duminică seară, la Antena 3, că s-a constituit deja o celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne, după furtunile din vestul țării.

Prim-ministrul a precizat că valoarea pabubelor va fi însemnată, și că Executivul are bani în buget pentru calamităţi și a precizat că se discută de asemenea posibilitatea transmiterii de alerte meteo prin intermediul companiilor de telefonie mobilă, pentru a se evita astfel de tragedii.

Prim-ministrul a ținut să precizeze că, în urma furtunii de duminică, din mvestul țării, care a luat prin surprindere pe cetățeni, se ia în calcul transmiterea alertelor meteorologice prin intermediul companiilor de telefonie mobilă. ”Trebuie să vedem ce presupune tehnic un astfel de sistem şi operatorii să transmită avertizări”, a explicat premierul.

Natura s-a dezlănțuit în vestul țării, unde opt oameni au murit și 62 au fost răniți. O furtună violentă a izbucnit brusc, vântul a atins la rafală viteze de aproape 100 de kilometri pe oră.

Sute de copaci au fost culcați la pământ. În zeci de localități, curentul electric a fost întrerupt, iar acoperișurile au fost smulse în timpul vijeliei. Profund afectat, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj atât persoanelor afectat, cât și autorităților din zonă.

Citește și: VIDEO REPORTAJ/A fost marinar pe vapor, acum e căpitan de hotel plutitor! Povestea unui bătrân ”lup de mare” care nu-și poate uita prima iubire

Urmărește-ne pe Google News