Oficialul ucrainean, aflat în capitala SUA pentru a se întâlni cu reprezentanții FMI și a Băncii Mondiale, consideră situația de la Mariupol „cea mai mare catastrofă umanitară” de la invazia Rusiei și poate cea mai mare catastrofă a secolului.

El a mai spus că orașul-port din sud-estul Ucrainei se confruntă cu un bombardament constant din partea forțelor ruse, care „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Oficialii ucraineni estimează că aproximativ 100.000 de oameni rămân prinși în Mariupol, de când a fost înconjurat de forțele ruse la 1 martie, iar peste 20.000 de oameni din oraș au murit în timpul atacului.

CNN nu poate identifica în mod independent aceste cifre, deoarece nu este disponibil un bilanț ferm al morților după săptămâni de bombardamente puternice.

Se negociază evacuarea civililor

Denis Shmihal a precizat că civili, inclusiv femei și copii, se ascund la uzina Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni din interiorul orașului. El a spus că armata rusă încă înconjoară zona, iar Ucraina discută cu partenerii pentru a negocia un coridor de evacuare.

Ministerul rus al Apărării a declarat că este gata să permită civililor să părăsească uzina dacă forțele ucrainene se predau. Dar, potrivit lui Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, forțele ruse continuă să arunce bombe asupra fabricii.

„Este o posibilitate” ca un coridor umanitar să fie deschis sâmbătă, a anunțat vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuc, vineri seară. Ea a făcut această declarație într-un mesaj video adresat oamenilor care se află încă în orașul asediat. „Urmăriți anunțurile oficiale mâine dimineață (nr. sâmbătă). Dacă totul merge bine, voi confirma”, a continuat ea.

Vicepremierul ucrainean estimează că 100.000 de oameni sunt blocați în Mariupol. Ea a afirmat că evacuarea lor este posibilă „doar cu ajutorul ONU”, deoarece este singura organizaţie cu „puterea de a preveni moartea”, afirmă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Între timp, o altă groapă comună a fost găsită în afara orașului Mariupol, potrivit Associated Press, care citează consiliul orașului și un consilier al primarului. Consiliul municipal a postat o fotografie prin satelit furnizată de Planet Labs, care arată ceea ce spune că este o groapă comună de 45 de metri pe 25 de metri care ar putea conține cadavrele a cel puțin 1.000 de locuitori din Mariupol. Ea se situată în afara satului Vynohradne.

Anterior, primarul orașului Mariupol, Vadim Boichenko, acuza Rusia că ascunde în continuare dovezi ale crimelor sale de război „barbare” din orașul-port, prin înhumarea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună săpată într-o localitate din apropiere, la Manhush.

Imagini din satelit cu gropile comune din Manhush, oraş situat la 20 de kilometri vest de Mariupol arată că acolo ar putea fi îngropate între 3.000 și 9.000 de persoane, susţin autorităţile din Mariupol, citate de Kyiv Independent. În total, până la 22.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de trupele ruse, potrivit estimărilor preliminare.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News