”E în public un caz care în fapt nu face altceva decât să atragă atenția asupra birocrației, care a ajuns la cote extreme, în cadrul sau și în cadrul Ministerului Sănătății. Mai ales că cei care se lovesc de această birocrație sunt oameni bolnavi. Cu 400 de mii de hârtii care trebuie plimbate la medicul de familie, la medicul specialist, care trebuie să îi dea scrisoare medicală, care trebuie să îi dea rețetă nu știu cine, care trebuie să se ducă, după aia, la farmacie, dacă nu le are pe toate se întoarce și se reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanță cei care se află în această situație”, a spus premierul, în ședința de Guvern.

Citește și: EXCLUSIV Minivacanța de Sf. Maria: Prețuri ca la Saint Tropez pe cazare ca la Ciorogârla

Prim-ministrul i-a dat lui Florian Bodog un termen de două săptămâni, pentru a prezenta un proiect de reducere a birocrației.

”Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să fie nevoit să vină în țară ca să demonstreze dincolo că este bolnav. Este tot caz medical, cred. Ce se întâmplă acum, pe anumite zone, în Ministerul Sănătății, cred că ar putea să facă obiectul unor structuri din minister, psihiatrie, chestii de genul ăsta”, a spus premierul.

Ministrul a spus că a luat legătura cu mama copilului, în această dimineață, iar situația este rezolvată. ”Împreună cu președintele Casei de Asigurări vom lua măsuri, pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a spus ministrul.

”Domnule ministru, haideți să nu rezolvăm cazuri singurale, haideți să rezolvăm sistemul. Sistemul este defect, rău. De 27 de ani înțeleg că toată lumea și-a demonstrat capacitatea de a-l complica și mai tare. Haideți să îl facem un pic mai simplu, dacă se poate”, i-a mai transmis premierul ministrului.

Magda Vasiliu, prezentatoarea știrilor de la Prima TV, a povestit despre drama prin care trece, pe contul său de pe o rețea de socializare.

„20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani în care am avut concediu medical o singură dată, cinci zile, pentru că mi-am rupt piciorul. În rest, analize făcute la particular, plătite, şi o singură naştere. Atât. Azi mă văd în situaţia incredibilă de a găsi o soluţie pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului.
Vlad, băieţelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum trei luni. De atunci sunt cu el la tratament în Italia, o ţară care l-a primit instant. Internarea de urgenţă a copilului meu nu a fost condiţionată de niciun act!! Vlad a fost internat, diagnosticat şi a început chimioterapia fără să am iniţial niciun document. Abia apoi m-au întrebat de cardul european. Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea şi i-am rugat să nu oprească investigaţiile. Funcţionarul de la ghişeu mi-a răspuns simplu: «Doamnă, copilul e tratat oricum.

Nu condiţionăm tratamentul de chestiuni birocratice! Staţi liniştită!» Şi am stat liniştită, gândindu-mă că şi în ţara mea există soluţii decente pentru astfel de situaţii în care nu doresc nimănui să se afle…Dar a venit momentul în care am solicitat un concediu medical pentru că nu am altfel cum să-mi însoţesc copilul la analize, nu mă pot interna cu el din trei în trei săptămâni, nu-l pot îngriji după chimio, când suferinţa lui este cumplită…Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverinţă, a ridicat din umeri – legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci, nu mă poate ajuta…

Aflu apoi că e nevoie de un aviz al direcţiei sanitare din Bucureşti, unde ar trebui să mă prezint tot personal… Deci, nu se poate… Legea noastră este făcută de nişte cretini, pentru nişte idioţi ca mine, care speră în dreptate, înţelegere şi bun simt! Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate, etc…Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România! Adică un aviz formal, fără valoare medicală, pentru că acel oncolog evident nu va vedea copilul…
N-are cum! Pentru că nu sunt cretină să-l port prin aeroporturi, avion şi cabinete medicale când starea lui e una la limită! Nu am vrut să-l expun pe Vlad, nu vreau compătimire şi nici milă! Nu am nevoie! Am nevoie doar ca cineva cu putere de decizie să schimbe nişte legi restrictive, făcute parcă la mişto, interpretabile şi care nu-l ajută pe cetăţeanul idiot ca mine, care cotizează zeci de ani degeaba! Pentru că sunt sigură că la fel ca mine au păţit o mulţime de alţi părinţi, care în momentul în care pleacă să-şi salveze copilul, nu se gândesc la birocraţie, legi şi chichiţe administrative care oricum n-aduc nimic bun“, a explicat Magda Vasiliu.

Citește și: EXCLUSIV. Povestea bătrânei de 78 de ani care a fost umilită la ușa a 15 azile de stat și particulare. Diagnostic: internare imposibilă!

 
 

Urmărește-ne pe Google News