Ministrul a precizat că noua Ordonanță de Urgență va fi gata săptămâna viitoare, pentru a fi adoptată în ședința de Guvern.
UPDATE ora 18.10: Guvernul abrogă un articol din OUG 7/2019
Ministrul Justiției a anunţat, în conferinţa de presă susţinută la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria, că s-a decis abrogarea articolului din Ordonanța de Urgență nr. 7 din 19 februarie 2019 prin care a fost modificat articolul 54 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, respectiv prevederea care permitea unui judecător să devină procuror-șef și trecea avizul pentru candidații la aceste funcții de conducere de la Secția de procurori a CSM la plenul Consiliului.
„Cea mai dezbătută prevedere se referă la articolul 54 din OUG, care dă voie unui judecător să devină procuror-șef, cei pe care îi numește președintele, la propunerea ministrului Justiției. Erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de procurori, în principal, și de judecători, în secundar. Am convenit cu doamna premier sa abrogam articolul 54”, a spus Tudorel Toader.
Ministrul a mai spus că, de comun acord cu toți participanții, adică fără ezitări, fără discuții, se va redacta draftul de OUG care va modifica Ordonanța de Urgență nr. 7.
„Eu, mâine și poimâine voi fi la Bruxelles, dar vineri vom trimite forma modificată la CSM, în așa fel încât să poată intra pe ordinea de zi a Guvernului de săptămâna viitoare”, a precizat Tudorel Toader.
„Am avut o întrevedere cu reprezentanții puterii judecătorești referitoare la Ordonanța de urgență. Dialogul a durat două ore. A fost un dialog deschis, în care s-au adus argumente și contraargumente. Noi am găsit soluțiile cele mai bune pentru sistem. Din partea Guvernului a participat Viorica Dăncilă și subsemnatul. Am apreciat dialogul. Principalele soluții asupra cărora am convenit se referă la următoarele: în primul rând, instituirea unui dialog. Vom încheia un memorandum astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de Guvern să fie transmis la CSM cu cel puţin cinci zile înainte pentru a fi analizat, dezbătut şi avizat”, a mai spus ministrul Toader.
El a precizat că există în sistem o problemă a specialiștilor în informatică. „Pentru unii s-a redus nivelul de salarizare, astfel încât sunt diferenţe salariale semnificative între specialiștii IT. Vom ridica nivelul de salarizare, vor recupera ce au pierdut, dar vom uniformiza nivelul de salarizare în sistem pentru IT-iști, pentru că nu e firesc să aibă salarii diferite faţă de unitatea cu profil juridic la care îşi desfăşoară activitatea”, a mai spus Toder.
Articolul 54 din Legea 303/2004 prevedea, înainte de adoptarea OUG 7/2019: „(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.
OUG 7/2018 a modificat articolul 54 din Legea 303 astfel: „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcție sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcția de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat luni că Guvernul nu va renunţa la OUG 7/2019, dar că va da dovadă de flexibilitate, precizând că unele prevederi ale ordonanţei care modifică legile justiţiei vor putea fi schimbate, în cazul în care există argumente.
„Sper ca cei care au nemulţumiri, care au ieşit în spaţiul public şi au exprimat aceste nemulţumiri, să vină la această întâlnire la Palatul Victoria, să vedem care sunt problemele pe care nu le agreează, cum justifică, şi pe urmă vom lua o decizie referitor la aceste aspecte. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că nu vom renunţa la ordonanţă. Am văzut ieşiri în spaţiul public care au solicitat să renunţăm la această ordonanţă în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune, din dorinţa unora de a face acest lucru. Poate unele lucruri nemulţumesc. Argumentate – ele pot fi schimbate. Şi cred că dialogul este foarte important”, a arătat premierul, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, desfăşurată la Palatul Parlamentului.
Dăncilă a menţionat că intenţiona să aibă întâlnirea cu reprezentanţii magistraţilor chiar de vineri, dar că a fost plecată din ţară. Explicând motivele care au dus la organizarea întâlnirii abia după adoptarea OUG, Dăncilă şi-a exprimat convingerea că discuţiile preliminare trebuie purtate de către ministrul de resort.
„Timpul nu ar permite primului-ministru să discute pe fiecare act normativ, pe fiecare domeniu. Eu cred că acest lucru este atributul ministrului de resort, iar discuţia de astăzi cu magistraţii este ca urmare a nemulţumirilor pe care le-am văzut în spaţiul public. Lângă mine va fi şi ministrul Justiţiei şi vom vedea care sunt de fapt punctele care au creat această nemulţumire. (…) Aţi văzut vreun prim-ministru care a discutat pentru fiecare ordonanţă de urgenţă cu asociaţiile magistraţilor? Aţi văzut, atunci când a schimbat într-o noapte doamna Prună, prin ordonanţă de urgenţă, anumite capitole, că a avut o discuţie, înainte, cu magistraţii primul-ministru? Eu nu am văzut acest lucru. Dar, în acelaşi timp, din respect pentru magistraţii din România, din respect pentru cei care vor să îşi spună punctul de vedere, am considerat că este bine să am astăzi o întâlnire cu asociaţiile de magistraţi”, a precizat ea.
Președintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, într-un comunicat oficial, „noul atac al coaliției majoritare și al Guvernului la adresa justiției independente, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, a profesioniștilor din justiție, cu riscul îndepărtării României de la respectarea statului de drept”. Şeful statului a cerut abrogarea de urgenţă a OUG 7/2019.