- Ministrul Educației, Valentin Popa, urmărit de poliție pe străzile din Capitală. Șoferul său nu a oprit la semnalele agenților de circulație
- Valentin Popa explică de ce a demisionat: „Limba română şi România nu sunt de negociat”
- VIDEO / Ministrul Educației, Valentin Popa, noi greșeli gramaticale. “Manualele şcolare este un subiect intens”
- Ministrul Educației, Valentin Popa, a recitat o poezie proprie în aula magna de la ASE Bucureşti (VIDEO)
Demisia lui Valentin Popa din funcţia de ministru al Educaţiei Naţionale a fost înregistrată la Guvern, la cabinetul premierului, a declarat, în aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, la Palatul Victoria.
Conform acestuia, nu a fost luată o decizie privind înlocuitorul lui Valentin Popa la conducerea Ministerului Educaţiei. Ulterior, s-a vehiculat numele Ecaterinei Andronescu, dar aceasta nu a răspuns încă dacă acceptă funcția de ministru al Educației.
Poate că multă lume s-a dus cu gândul la cazul din martie 2013, atunci când premierul Victor Ponta a preluat interimatul la ministerul Justiției, după demisia ministrului Mona Pivniceru, când s-a creat acest zvon mediatic.
Atunci, premierul Victor Ponta a avut o discuție cu președintele Traian Băsescu și au convenit că prim-ministrul să preia interimatul, urmând că șeful Executivului să facă, în maxim 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o nouă propunere pentru portofoliul Justiției.
Victor Ponta a mai fost ministru interimar al Justiției și în 2012.
Revenind la situația de acum, decizia lui Valentin Popa trebuie trimisă la Palatul Cotroceni și abia când președintele Klaus Iohannis ia act de demisia sa din fruntea Ministerului Educației Naționale (MEN), atunci locul este declarat vacant și se poate anunța interimatul.
Astfel, conform Legii nr. 90 din 26 martie 2001 (actualizată) privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor…
- Art 6. – Demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.
- Art. 7. – (1) Revocarea din funcţia de membru al Guvernului se face de Preşedintele României, prin decret, la propunerea primului-ministru.
- (2) Revocarea are loc în caz de remaniere guvernamentală.
- Art. 8. – (1) În cazul în care încetarea calităţii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilităţii, a decesului şi în alte situaţii prevăzute de lege, Preşedintele României, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta şi declară vacantă funcţia de membru al Guvernului.
Ministrul Educației, Valentin Popa, a demisionat joi, 27 septembrie, după ce Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a anunțat suspendarea protocolului de colaborare cu Partidul Social Democrat (PSD).
Iată ce a declarat Kelemen Hunor, despre demisia lui Valentin Popa: „Demisia este singura decizie corectă a ministrului Educaţiei”
Valentin Popa a vorbit cu reporterul Libertatea, cu o zi înaintea demisiei: „Este și o părere de rău, dar și o bucurie că mă duc lângă familie și stau mai liniștit”.
Citește și: Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ „pensionat pe hârtie” poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!