Anul trecut, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea făcea o vizită oficială în Israel, în care a avut mai multe întâlniri, printre care și cu premierul Benjamin Netanyahu.

Președintele PSD scria pe Facebook că în cadrul întâlnirii s-a vorbit despre atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, dar și cooperarea în domeniul cercetării tehnologice și industriale, cu precădere laserul de la Măgurele.

Vizita premierului în Israel vine după declanșarea unui conflict între președinție și Guvern, în urma anunțului făcut de Liviu Dragnea, săptămâna trecută, privind aprobarea unui memorandum, în ședința Executivului, prin care se declanșează procedura de mutare a Ambasadei României în Isarel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Guvernul a decis, pe ascuns, mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim; Anunțul a fost făcut, joi seară, de liderul PSD Liviu Dragnea, al Antena 3, dar un astfel de document nu s-a aflat, miercuri, nici pe ordinea de zi oficială a ședinței de Guvern și nici pe cea suplimentară, după cum anunța, în briefingul de după ședință, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Reacția Administrației Prezidențiale a venit imediat, în contextul în care președintele României nu a fost informat sau consultat în privința mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim.

”Această decizie nu are la bază evaluări solide”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială, printr-un comunicat oficial. Șeful statului afirmă că” inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, iar acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.” În această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional, decizia finală e a președintelui”, mai spune șeful statului.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, ulterior, că mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim se află într-un proces de analiză și evaluare. MAE anunță că vor fi consultate toate instituțiile implicate în acest proces şi evită să folosească termeni categorici cu privirea la decizia Executivului de mutare a  reprezentantei diplomatice din Israel.

Reacția premierului Viorica Dăncilă la scandalul Ambasadei României în Israel a venit vineri după-amiază. ”Da, am adoptat Memorandumul, vă asigur că avem responsabilitate și discernământ și vom discuta cu toate instituțiile”, a spus primul-ministru, vineri, după valul de critici apărute în spațiul public și reacția dură a președintelui Klaus Iohannis, care a transmis că el este cel care are cuvântul final în privința acestei decizii.

Citește și: Cum se vor împărţi fondurile europene: UE ar vrea să ia din banii statelor din est pentru a-i da Greciei şi Spaniei

 
 

Urmărește-ne pe Google News