„Premierul Viorică Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, având în vedere interesul public, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială”, informează un comunicat al Guvernului.
Comunicatul Guvernului
”Având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum poziția oficială exprimată astăzi (vineri – n.r.) de Administrația Prezidențială, premierul Viorica Dăncilă solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului.
Solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora „se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de inters public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interse legitime”.
Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informațiilor secrete de stat se realizează de împuterniciții și funcționarii superiori abilitați prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituțiilor care coordonează și controlul măsurilor privitoare la protecția informațiilor clasificate. În situația protocoalelor de colaborare între SRI și alte instituții ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informații sunt conducătorii instituțiilor semnatare, care, în speță, au și calitatea de autoritate desemnată de securitate. Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, CSAT asigură coordonarea, la nivel național, a tuturor programelor de protecție a informațiilor clasificate”, se arată în comunicatul de presă transmis de Guvern.
Vineri, Administrația Prezidențială a transmis un comunicat în care a făcut precizări în legătură cu acest subiect. Mai exact, Administrația Prezidențială a transmis că desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții nu intră în responsabilitatea Președinției și a CSAT.
Totodată, miercuri, Șerban Nicolae (PSD) a formulat o solicitare către Klaus Iohannis și a spus că preşedintele României devine complice în momentul în care nu dispune desecretizarea protocoalelor secrete cu SRI.
„Din punctul meu de vedere, preşedintele României devine complice în momentul în care nu dispune desecretizarea acelor protocoale secrete, bazate pe hotărâre a CSAT. Nu este niciun fel de motiv pentru a menţine confidenţialitatea acestor chestiuni”, a spus Şerban Nicolae, miercuri, la Senat.